A spirulina egy kék-zöld alga, ami manapság népszerű szuperétel. Ezt a címet csodás tulajdonságai miatt viselheti. Általában étrendkiegészítőként fogyasztjuk kapszula vagy por formájában, segíti a fogyást és hozzájárul a bél egészségéhez. Emellett tele van fehérjékkel és vitaminokkal. Ez azonban csak néhány ok, amiért megéri beépíteni az étrendünkbe. De vajon hogyan tegyük ezt meg? Galériánkból ez is kiderül!

A spirulina antioxidánsainak köszönhetően gyulladásgátló tulajdonságokkal bír, és segíthet megerősíteni az immunrendszert. Kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfor, vas, folát, niacin, tiamin,

C-, A-, B6- és K-vitamin is van benne.

A spirulina nem tartalmaz sok rostot, ezért a bél egészsége érdekében érdemes beépíteni az étrendünkbe a következő élelmiszereket is: árpa, bab, bogyós gyümölcsök, brokkoli, sárgarépa, dinnye, diófélék, narancs, zab, borsó, körte, rozs, magvak, teljes kiőrlésű kenyér.

Forrás: Shutterstock

Mivel a spirulina tápanyagban gazdag, tökéletes választás egy alacsony kalóriatartalmú, diétás étrendbe. Egy 2016-os placebokontrollos kutatás szerint a spirulina segíthet az egészséges testsúly fenntartásában. A kutatás során túlsúlyos résztvevőket figyeltek meg három hónapon keresztül, akik rendszeresen fogyasztották a spirulinát. A vizsgálat végén a résztvevőknek javult a testtömeg-indexe.

A Clinical Nutrition folyóiratban megjelent 2016-os tanulmányban a tudósok arról számoltak be, hogy a spirulinával történő kiegészítés javítja a vér zsírtartalmának szintjét.

Vagyis a spirulina csökkentheti az LDL, a rossz koleszterinszintet, ugyanakkor növeli a HDL, a jó koleszterinszintet. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy fel lehet használni a vérnyomás szabályozására is.

A 2016-ban közzétett, kisméretű tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy a spirulina rendszeres bevétele legalább 3 hónapig hozzájárulhat a hipertóniában szenvedő, túlsúlyos egyének vérnyomásának csökkentéséhez. Mielőtt beépíteni étrendjébe, mindenképp konzultáljon orvosával.

Forrás: Shutterstock

Így tegyük ízletessé a spirulinát

Szeretné megtapasztalni ennek a szuperételnek az előnyeit, de az íze miatt a fogyasztása nehézséget okoz? A spirulinapor, ha először fogyasztja, meglehetősen szokatlan. Mindenesetre akkor is érdemes tiszta spirulinát vásárolni keverékek helyett, hogy teljes mértékben élvezhessük csodás hatásait.

A tény, hogy támogatja az agy működését,

az anyagcserét, feltölt energiával, visszaszorítja a kimerültséget és a stresszt, segíti a fogyást, ráadásul még a vérnyomásra és a koleszterinszintre is hatással lehet, túlságosan erőteljes ahhoz, hogy csak az íze miatt lemondjunk róla.

Valójában sokkal könnyebb beépíteni az étrendbe, mint gondolná. Kattintson a képre és nézze meg a galériát, ahol több ötletet is talál.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Shutterstock

Spirulinagolyók

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 és 1/3 magozott és apróra vágott datolya
  • 1/2 csésze kesudió
  • 1/2 csésze mandula
  • 1/3 csésze gojibogyó
  • 1 evőkanál spirulinapor
  • 2 evőkanál chiamag
  • 2 evőkanál kókuszpehely vagy kókuszreszelék

Elkészítés:

Tegyük az összetevőket egy aprítógépbe és kezdjük el összedolgozni.
Akkor jó, ha a keverék könnyen összetapad.
Ha nem, akkor adjunk hozzá még datolyát és dolgozzuk össze újra a géppel.
Formázzunk golyókat 2 evőkanál keverékből.
Forgassuk meg a golyókat kakaóporban vagy kókuszreszelékben.
Tegyük a hűtőbe 30 percre tálalás előtt.