Hm, mennyei aranygaluska! Rágondolni is fájdalmas, a szívünk szakad bele, ha nincs időnk elkészíteni. Még jó, hogy itt a hétvége és nem kell a munkával foglalkoznunk. Már szaladhatunk is a konyhába aranygaluskát sütni, meglepve ezzel nemcsak magunkat, hanem az egész családot.

Forrás: Szemdeff Lőrinc

Aranygaluska

Hozzávalók a tésztához:

  • 600 g liszt
  • 10 g száraz élesztő
  • 6 tojás
  • 70 g vaj
  • 16 g só
  • 50 g cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 400 ml tej

Hozzávalók a diós cukorhoz:

  • 300 g darált dió
  • 160 g cukor

Elkészítés:
Melegítsük fel a tejet, szórjunk bele 1 evőkanál cukrot és az élesztőt.
Keverjük össze a lisztet, a maradék cukrot, a sót és a vaníliáscukrot egy tálban.
Dolgozzuk el benne a tojásokat, a vajat és a langyos, cukros tejet is.
Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, néhány percig gyúrjuk kézzel.
Hagyjuk két órát pihenni.
Amint a tészta elkészült, csipkedjük szét és gyúrjunk belőle félmaréknyi golyókat.
Tegyük a cukrozott dióba és forgassuk meg.
Vajazzunk ki egy tepsit, majd sorban tegyük bele a golyókat.
Kenjük meg egy kis olvasztott vajjal, majd süssük 200 fokon 30 percig.

Vaníliasodó

Hozzávalók:

  • 600 ml tej
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 vaníliarúd

Elkészítés:
Keverjük össze a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
Öntsünk hozzá körülbelül 100 milliliter tejet, keverjük simára.
Közben a maradék tejet kezdjük el melegíteni a vaníliacukorral és a vaníliarúddal.
Amikor felforrt, öntsük hozzá a tojásos keveréket. Hagyjuk összerottyanni folyamatos keverés mellett.
Amint besűrűsödik, levesszük a tűzről és már kész is. Szedjük ki belőle a vaníliarudat és tálaljuk az aranygaluskával.