Itt a válasz: ezért kellene rendszeresen chiamagot enni

2020.01.17. 13:46

A chiamag egyre inkább része az egészséges táplálkozásnak. Ezek az apró fekete magok íztelenek, ugyanakkor tápanyagokban rendkívül gazdagok. Összeszedtünk öt okot, amiért érdemes mindig tartani belőle a szekrényben.

1. Tele van antioxidánsokkal. Nemcsak a sejtjeinket védik meg a szabad gyökök káros hatásaitól, de a bőrünkkel is csodát tesznek: az öregedési folyamatra vannak hatással.

2. Két evőkanál chiamagban annyi Ómega-3 zsírsav van, mint 113 gramm lazacban.

3. Két evőkanál chiamag 10 gramm rostot tartalmat, ami az ajánlott napi bevitel körülbelül 30%-a. A magas rosttartalmú étrend jótékony hatással van az emésztésre, a belek egészségére és a teltségérzetre is. Ráadásul számos krónikus betegség kockázatát csökkenti.

4. Két evőkanálnyi adagban 4 gramm fehérje van.

5. Rengeteg kalcium van benne, ami nagyszerű hír! Valójában ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint 28 milliliter tej. És nézze csak meg, milyen finom dolgokat készíthet belőle. Kattintson a képre, galéria nyílik!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Dreamstime

Chiapuding

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál chiamag
  • ½ csésze mandulatej
  • 1 teáskanál méz
  • eper vagy más gyümölcsök

Elkészítés:
Öntsük a magokat és a mézet a tejbe, majd alaposan keverjük össze.
Hagyjuk állni 2-3 percig, utána újra keverjük át jól.
Fedjük le az üveget és tegyük a hűtőbe 2 órára.
Amint letelt az idő, töltsük fel kedvenc gyümölcseinkkel és már fogyaszthatjuk is.

Extra tipp:
Ízlés szerint összetörhetünk, pépesíthetünk néhány epret vagy bogyós gyümölcsöt. Amint eléggé összedolgoztuk, tegyük a pohár aljára, erre jöhet egy réteg chiapuding. Ezután egy újabb réteg gyümölcsös pép, még egy réteg chiapuding, végül a friss gyümölcsök.

Chiamagos lekvár

Hozzávalók:

  • 280-340 g fagyasztott málna
  • 280-340 g fagyasztott áfonya
  • ¼ csésze chiamag
  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 4 evőkanál juharszirup

Elkészítés:
Keverjük össze a málnát, az áfonyát, a juharszirupot és a narancslevet. Fedjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten három órát.
Amint letelt az idő, dolgozzuk össze az aprítógéppel. Ha szeretjük a darabos lekvárt, akkor ne pépesítsük teljesen.
Kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, tegyünk még bele juharszirupot.
Öntsük hozzá a chiamagot, forgassuk át és hagyjuk 20 percig pihenni a keveréket.
Fogyaszthatjuk pirítósra, palacsintára, gofrira vagy bagelre kenve, joghurtba keverve vagy granolával.
A maradék lekvárt egy hétig tároljuk a hűtőben.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: