Tudta, hogy így is fel lehet használni a gyümölcsök héját?

alma
Vágólapra másolva!
Egy új évtizedbe léptünk, ahol az embereknek fontos az egészségük és a környezetbarát szokások bevonása. Az egyik ilyen, hogy ezentúl nem a szemétbe dobjuk a gyümölcshéjat, hanem inkább felhasználjuk. Eddig talán nem is sejtettük, mi mindenre jók. Ugyanakkor egy valamire figyelnünk kell!
Vágólapra másolva!

A citromhéj tökéletesen megtisztítja a vízforralót. Csupán annyit kell tennünk, hogy néhány citromhéjdarabot felforralunk egy kevés vízzel a vízforralóban, majd azzal átöblítjük. Segít eltüntetni a lerakódásokat.

Ha nem akarjuk megenni az almahéjat, készítsünk belőle zselét citromlé, cukor és víz felhasználásával. Pirítósra vagy puha kenyérre kenve is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók: 3,7 liter víz, 12-15 alma héja és csutkája, 4 csésze cukor, 8 evőkanál citromlé. Tegyük az almahéjat egy edénybe, öntsük fel a vízzel. Forraljuk addig, amíg a vízszint a felére csökken. Szűrjük le az almát, a léhez adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Forraljuk és keverjük, amíg besűrűsödik. Öntsük előre sterilizált befőttesüvegekbe és amint megköt fogyaszthatjuk.

Forrás: Shutterstock

Meglepő, de a mangóhéj tele van rosttal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, és kiváló mangószirup készülhet belőle. Csupán annyit kell tennünk, hogy cukorral és vízzel felforraljuk. Az avokádó héját már nem a konyhában, hanem a szépségápolásban használhatjuk. Dörzsöljük be a bőrünket a héja belső oldalával, hagyjuk rajta 15 percig, majd mossuk le.

Az őszibarack héját száraz bőrre ajánlják, a banán héjával meg ki tudjuk polírozni a bőrcipőnket.

A paradicsom héja újra visszarepít minket a konyhába. A szakemberek szerint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha kiszárítjuk és porrá őröljük kiváló fűszert kapunk. A grapferuit héjából pedig teát készíthetünk úgy, hogy 10-15 percig forraljuk, majd leszűrjük.

Azonban arra mindenképp figyeljünk, hogy bio gyümölcsöt válasszunk és annak a héját használjuk fel. A kezelt gyümölcsök héja tényleg menjen inkább a kukába.