Bár imádjuk a töltött paprikát, egy valamit eddig talán nem tudtunk róla: kedvenc magyar fogásunk nem is magyar, hanem török eredetű. Persze ez nem változtat a tényen, hogy ha anyu az asztalra teszi a hétvégi közös ebédnél, azonnal felcsillan a szemünk. Íme a legfinomabb és leggazdagabb recept.

Töltött paprika
Hozzávalók a paradicsomos mártáshoz:
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 l paradicsomszósz
- 1 l víz
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors, cukor ízlés szerint
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5-6 paprika
- 450 g darált sertéshús
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 80 g rizs
- 2 tojás
- olaj
- 2 szár petrezselyem, apróra vágva
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd keverjük össze a sertéshússal, a rizzsel és a felvert tojással.
Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint, a pirospaprikát, a majorannát és a petrezselymet, majd dolgozzuk össze.
Tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni egy órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mossuk meg a paprikákat és távolítsuk el a csumáját.
Egy nagyobb edényben a lisztből és az olajból készítsünk rántást.
Tegyünk bele 1 teáskanál pirospaprikát, utána öntsük fel 1 liter vízzel, a paradicsomszósszal, végül cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Kezdjük el forralni lassú tűzön, közben töltsük meg a paprikákat.
A fennmaradó töltelékből készíthetünk húsgombócokat, ezeket is tegyük bele a paradicsomszószba a paprikákkal együtt, amint felforrt.
Fontos, hogy a szósz mindenképp fedje el a paprikákat.
Fedjük le, és hagyjuk főni újraforrástól számítva 50 percig.