Kocsonyát főzni nem egy nagy ördöngösség, viszont ismernünk kell a szükséges trükköket ahhoz, hogy igazán jóízű és pikáns legyen. Az egyik ilyen például, hogy a csülök húsos részét se hagyjuk ki belőle, ugyanakkor legyen elég köröm, bőrke, fül és bőr is az ételben, hiszen ettől fog kocsonyásodni. Ne hagyjuk ki a receptből továbbá a fokhagymát és a csilit se!

Kocsonya
Hozzávalók:
- 1500 g sertésköröm, bőrke, sertésfül és -farok, csülök bőrös része
- 1 sertéscsülök
- 2 hagyma, meghámozva, egészben hagyva
- 6 gerezd fokhagyma, egészben
- 10-15 darab fekete bors
- 2 csilipaprika, egészben
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Vegyünk elő egy legalább 6 literes lábast.
Tisztítsuk meg jó alaposan a disznó részeit. Nézzük át újra és ha szükséges, még egyszer mossuk át.
A csülköt is szedjük szét, hogy beférjen a fazékba, illetve később a tányérokba.
Pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, hagyjuk egészben.
Tegyük a lábasba a disznó részeit, töltsük fel 2 vagy 2,3 liter vízzel. Jegyezzük meg a víz szintjét. Ha túl sok párolog el a hosszú főzési idő miatt, akkor pótoljuk vissza.
Addig kell melegíteni, amíg megjelennek a buborékok. Miután ez megtörténik, habozzuk le.
Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a sót és a borsot.
Főzzük tovább lassú tűzön addig, míg a csontokról leválik a húsos rész. Ez általában 2-3 óra. Fontos, hogy ne forraljuk, egyszerűen csak hagyjuk főni.
Amint a kocsonya elkészült, hagyjuk pihenni 10 percig. Közben leszedhetjük a tetejéről a zsírt.
Készítsük elő a tányérokat, amibe a kocsonya kerül.
Vegyük ki belőle a különböző részeket, tegyük a tálakba. Amelyikbe szeretnénk, tegyük bele az 1-1 csilipaprikát.
Végül öntsük fel a leszűrt kocsonyalével.
Tegyük az egészet hideg helyre és hagyjuk megdermedni.