Kocsonyát főzni nem egy nagy ördöngösség, viszont ismernünk kell a szükséges trükköket ahhoz, hogy igazán jóízű és pikáns legyen. Az egyik ilyen például, hogy a csülök húsos részét se hagyjuk ki belőle, ugyanakkor legyen elég köröm, bőrke, fül és bőr is az ételben, hiszen ettől fog kocsonyásodni. Ne hagyjuk ki a receptből továbbá a fokhagymát és a csilit se!

Kocsonya. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Kocsonya

Hozzávalók:

  • 1500 g sertésköröm, bőrke, sertésfül és -farok, csülök bőrös része
  • 1 sertéscsülök
  • 2 hagyma, meghámozva, egészben hagyva
  • 6 gerezd fokhagyma, egészben
  • 10-15 darab fekete bors
  • 2 csilipaprika, egészben
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

Vegyünk elő egy legalább 6 literes lábast.
Tisztítsuk meg jó alaposan a disznó részeit. Nézzük át újra és ha szükséges, még egyszer mossuk át.
A csülköt is szedjük szét, hogy beférjen a fazékba, illetve később a tányérokba.

Pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, hagyjuk egészben.
Tegyük a lábasba a disznó részeit, töltsük fel 2 vagy 2,3 liter vízzel. Jegyezzük meg a víz szintjét. Ha túl sok párolog el a hosszú főzési idő miatt, akkor pótoljuk vissza.
Addig kell melegíteni, amíg megjelennek a buborékok. Miután ez megtörténik, habozzuk le.

Tegyük bele a hagymát, a fokhagymát, a sót és a borsot.
Főzzük tovább lassú tűzön addig, míg a csontokról leválik a húsos rész. Ez általában 2-3 óra. Fontos, hogy ne forraljuk, egyszerűen csak hagyjuk főni.
Amint a kocsonya elkészült, hagyjuk pihenni 10 percig. Közben leszedhetjük a tetejéről a zsírt.

Készítsük elő a tányérokat, amibe a kocsonya kerül.
Vegyük ki belőle a különböző részeket, tegyük a tálakba. Amelyikbe szeretnénk, tegyük bele az 1-1 csilipaprikát.
Végül öntsük fel a leszűrt kocsonyalével.
Tegyük az egészet hideg helyre és hagyjuk megdermedni.