Top 7 sütési baki, amit a legtöbben elkövetnek

sütés
Vágólapra másolva!
A sütés-főzés tulajdonképpen tudomány, így a legkisebb hiba vagy téves számítás is csalódást okozó eredményhez vezethet. Ugyanakkor természetesen bármikor tanulhatunk az elvétett lépésekből, hogy a következő alkalommal minden a lehető legjobban sikerüljön. Ezt segítve összegyűjtöttük azokat a sütési bakikat, amelyeket a legtöbben elkövetnek.
Vágólapra másolva!

1. Fontos a keverési sorrend

Bármit készítünk, mindig kövessük a receptben leírt keverési sorrendet ahelyett, hogy egybeborítanánk a hozzávalókat. Fontos megérteni, hogy egyes összetevőket be kell építeni a tésztába, a többi előtt. Sőt, vannak olyan hozzávalók, mint a vaj vagy a cukor,

amelyeket hosszabb ideig kell a tésztába dolgozni, tehát tovább kell keverni.

2. Lejárt élesztőt használtunk

Ha nem jön fel a tészta, akkor lehet, hogy régi volt az élesztő, amit használtunk. Erről megbizonyosodhatunk a következő trükkel. Melegítsünk fel egy pohár vizet a mikróban, majd tegyük be mellé a tésztát.

Ha a tészta még mindig nem jön fel, akkor valószínűleg tényleg lejárt vagy régi volt az élesztő.

Forrás: Shutterstock

3. Kihagyunk lépéseket

A másik gyakori hiba, hogy próbáljuk lerövidíteni a sütést vagy a főzést azzal, hogy kihagyunk bizonyos lépéseket. Például a recept azt írja, hogy szitáljuk le a lisztet, de mi inkább csak beleborítjuk a tálba.

Pedig a lisztet azért kell leszitálni, mert így fellazul, a tészta szép levegős lesz.

Mindennek oka van, amit a recept kér. Nem véletlenül van úgy megírva, ahogy.

4. Figyelmen kívül hagyjuk az összetevők hőmérsékletét

Sok recept megjelöli, milyen hőmérsékletű alapanyagokat kell használnunk, például hideg, meleg vagy szobahőmérsékletűt. Vegyük például a kalácsot és a kelt tésztát: az előbbi esetén hideg, az utóbbi esetén meleg hozzávalókra van szükségünk.

5. Elfelejtjük bekapcsolni a sütőt

A legtöbb recept előmelegített sütőt ír. Nem véletlenül. Ha hideg sütőbe tesszük be a tortánkat vagy a süteményünket, akkor megeshet, hogy nem jön fel a tészta. Ezt biztosan nem szeretnénk.

6. Nem olvassuk el a receptet teljesen

Csak átfutjuk a hozzávalók listáját, ellenőrizzük, hogy minden megvan-e. Aztán elkezdjük összekeverni, és menet közben derül ki, hogy a tésztát bizony két órát pihentetni kell. Igen ám, csakhogy egy óra múlva itt lesznek a vendégek...

Mindig olvassuk el teljesen a receptet, és akkor biztosan nem érnek kellemetlen meglepetések.

7. Túlsütjük a tésztákat

Figyelembe kell vennünk, hogy minden sütő máshogyan süt. Ezért nem kell kőbe vésett értéknek venni azt a sütési időt, amit a receptünk ír. Inkább nézzünk rá többször az ételre, közben folyamatosan ki fogjuk tapasztalni, mire számíthatunk a sütőnktől.