Aranyfűszerrel az egészségért: a kurkumafogyasztás 4 kiváló módja

2020.02.07. 10:11

Az emberek az egész világon használják a kurkumát, mint fűszer, mágikus egészségügyi előnyei miatt. Főként az ázsiai konyhában elterjedt, gyönyörű sárga színt kölcsönöz az ételeknek. Régóta használják már az ayurvédikus gyógyászatban is: természetes fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, mérsékli a pattanások megjelenését, elősegíti az emésztést és tele van antioxidánsokkal.

A kurkumát azonban nemcsak fűszerként fogyaszthatjuk, hanem ital formájában is. Nem kérdés, hogy érdemes beépíteni az étrendbe, csak arra kell megkapnunk a választ, hogyan. Bátran kövessük az ázsiai szokásokat, a hinduk például nemcsak ételeikben, hanem kozmetikumként is használják.

Kurkumás tej

Ez egy régóta bevált recept a kisebb egészségügyi problémákra az ázsiai vidékeken. Haldi wala doodh néven ismert, amelyet úgy készítenek,

hogy felforralják a tejet a kurkumával.

Fogyasztását lefekvés előtt ajánlják, hogy békés legyen az éjszakánk és jól aludjunk.

Forrás: shutterstock.com

Kurkumás méregtelenítő víz

A kurkuma, a víz, a citromlé és a méz egészséges elegye ez az ital. Mindössze felforraljuk a vizet és belekeverjük az alapanyagokat. Fogyasztása kora reggel javasolt a maximális egészségügyi előnyök elérése érdekében.

Kurkumás leves

Csak adjunk egy csipet kurkumaport leveseinkhez, és máris élvezhetjük egészségügyi előnyeit.

Beletehetjük a gombalevesbe,

a húslevesbe, sőt a paradicsomlevesbe is. Bátran használjuk!

Kurkumás tea

Az indiaiak imádják a teákat. Gyakorlatilag hagyomány kora reggel teával kezdeni a napot. A kurkumás teát ők úgy készítik, hogy felforralják a vizet a tealevelekkel és egy csipetnyi kurkumával, majd leszűrik és már kész is.

Láthatjuk, hogy a kurkumát meglehetősen egyszerű beépíteni az étrendünkbe és akár a reggeli rutinunkba is.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: