5 egyszerű tipp, ha csökkentené a sót az étrendjében

só
Vágólapra másolva!
Az általános nézet, hogy a túlzott sófogyasztás hozzájárul többek között a magas vérnyomás kialakulásához. Sőt, vesebetegség, fejfájás és vesekő, illetve a magas vérnyomás miatt érelmeszesedés és érelzáródás is jelentkezhet. Ezért a cél az, hogy bár vigyünk be némi sót, korlátozzuk a mennyiséget 5 gramm környékére. Ennyi sót szabadna bevinnie egy felnőttnek naponta. Ennek azonban a többszörösét megesszük.
Vágólapra másolva!

1. Mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét

Ha elkezdjük megnézni a címkéket, idővel kevesebb feldolgozott élelmiszert fogunk vásárolni, hiszen ezek sok sót tartalmaznak. A különböző ropogtatnivalókról, mint a csipszek vagy kekszek, már ne is beszéljünk.

2. Használjunk fűszereket só helyett

Mindig legyen kéznél fekete bors és csilipehely. Ezzel fokozhatjuk ételeink ízét. Ha a recept egy csipet sót kér, helyette adjunk hozzá gyömbért, fekete borsot, curryport, fokhagymaport, szerecsendiót, köményt, koriandert vagy babérlevelet.

Forrás: Shutterstock

3. Használjunk szezámmagos sót

Ez a japán emberek szokása arra, hogy csökkentsék a sóbevitelt. Összekevernek 1 rész sót 5 rész pirított és őrölt szezámmaggal, ezt használják sózásra. Ez a gomasio.

4. Készítsük otthon ételeinket

Az a legtisztább, mint mindig, ha saját magunknak készítjük el ételeinket. Így pontosan tudjuk, mennyi sót használunk fel, illetve ki tudjuk kerülni is. Ez a legjobb módja a nátrium szabályozásának.

5. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket

Vásároljunk mindig friss alapanyagokat, húsokat, gyümölcsöket és zöldségeket. Emellett pedig kerüljük, vagy legalább mérsékeljük az előre csomagolt, feldolgozott ételek fogyasztását.