Gasztrotrendek 2020: hódít a vegetarianizmus és a húsmentes hús

vegán, vega
Vágólapra másolva!
Olyan világban élünk, ahol naponta új diétairányzatok kapnak szárnyra, és ahol egyre inkább előtérbe kerülnek a speciális táplálkozási igények. Ahogy az egyedfejlődésben, úgy a táplálkozásban is megfigyelhető egy bizonyos evolúció, ugyanis minden korszaknak megvoltak és megvannak a saját tiltott, hibásnak tartott, vagy éppen kívánatos, előnyösnek ítélt élelmiszerei, élelmiszercsoportjai. Napjainkban egyre többet halljuk a vega, vegán, dúsított, bio, organikus, mentes, fairtrade és hasonló új trendekhez kapcsolódó kifejezéseket. Nézzük meg, milyen szerepet fognak ezek betölteni a táplálkozásunkban idén.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszeripari fejlesztéseket jelenleg két nagy trend mozgatja: a globális felmelegedés és az egészségügyi problémák (az elhízás, az éhezés, az elöregedő társadalom).

Ezen problémák megváltoztatják a fogyasztói igényeket.

A hagyományos igények, mint a termékek biztonságos fogyaszthatósága, az ára és az íze már átalakult egyfajta elvárássá, ami egy alapot biztosít a vásárlóknak. Ezen felül jelentek meg új fogyasztói preferenciák, melyek a társadalmunkat jelenleg leginkább befolyásoló körülményekre keresnek megoldást.

A vegetarianizmus a "vegetábilis" növényi szóból ered Forrás: Shutterstock

Egyre népszerűbb a vegetarianizmus

A vegetáriánus trend 2020-ban feltartóztathatatlan. A növényi étrenden alapuló vegetárius táplálkozás az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melynek oka leginkább a klímaszorongás megjelenésével köthető össze.

A vegetarianizmus a "vegetábilis" növényi szóból ered, követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti.

A vegetáriánusok elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását és csak növényi eredetű termékeket esznek. Érdekesség, hogy míg régebben ez az irányzat inkább csak az egyes vallási csoportokhoz volt kapcsolható, napjainkban nemcsak étrendet, hanem életmódot is jelent.

A vegetáriánus életmódot követő személy jellemzően elutasítja az alkoholos italokat, nem dohányzik, gyakran alkalmaz feszültségoldó technikákat (pl. jóga gyakorlása), rendszeresen mozog és gyakran állatvédelemmel kapcsolatos karitatív tevékenységet is folytat.1

A megengedőbb flexitáriánus étrend

A vegetarianizmusnak egy új fajtája, ami leginkább divatba jött az elmúlt pár évben, a flexitáriánus étrend, mely egy megengedőbb vegetáriánus étkezési forma. A flexitáriánus étrend

a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, hagyományos vegyes táplálkozásban szereplő élelmiszercsoportot.

Európai felmérésekből tudjuk, hogy a tőlünk jobb gazdasági helyzetben lévő országok fiatal felnőttjeinek közel fele az utóbbi években csökkentette a húsfogyasztását. Ám a flexitáriánusok száma mellett a vegánok száma is drasztikusan növekszik.

A vegán táplálkozás csak a növényi eredetű élelmiszer elfogyasztását támogatja Forrás: Flickr cc

A teljes elutasítás: vegán étrend

A vegán táplálkozás csak növényi eredetű élelmiszer elfogyasztását támogatja. A vegán életmódot követők teljes mértékben elutasítják az állatok árucikké tételét. Így például elzárkóznak a méz vagy az állati kollagént tartalmazó élelmiszerek (például gumicukor) fogyasztásától is.2

Az étrend gerincét a gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal.

Európában, Németországban jelennek meg legnagyobb százalékban a vegetáriánus (9%) és vegán (1%) étrendet követők a társadalomban. Nagy-Britanniában a vegánok száma megnégyszereződött 2014 és 2018 között. Ott jelenleg 3,5 millió ember követi valamelyik irányzatát a növényi alapú étkezéseknek.

Valószínűsíthető, hogy ez a szám 2020-ban még magasabb lesz.

A húsfogyasztás csökkentésének oka szoros kapcsolatban áll a globális felmelegedés problémájával. A szelektív hulladékgyűjtés mellett a húsfogyasztás mérséklése lehetőséget ad a társadalom tagjainak, hogy egyéni szinten tegyenek a globális felmelegedés problémája ellen.

Húsmentes húsok térhódítása

A húsfogyasztás csökkentése és a globális felmelegedés iránti aggodalom közötti összefüggés3 végett olyan húsalternatívával rukkoltak elő a cégek, mint például a növényi alapú hamburger (Incredible burger),

amely a marhahús helyettesítésére használható azok számára, akik csökkenteni kívánják húsfogyasztásukat.

Azonos a termék textúrája, fűszerezése, mint egy marhahúsból készült hamburgernek, magas a növényi fehérje- és rosttartalma, alacsony a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint. Előállítása során kevesebb CO2 kerül kibocsájtásra, és kisebb termőföld használatot igényel, mint a marhahús termelése.4

A „vega" hamburgerpogácsán kívül több vegán élelmiszer is

a boltok polcaira került az elmúlt időben, mint például vegán felvágottak, majonézek, jégkrémek, tej- és tejtermék, tojáshelyettesítők stb. Az Euromonitor szerint a húspótló termékek 2023-ig az USA-ban elérik a 2,5 milliárd USA-dollár értéket.

Érdekesség, hogy a piacokon egyre több, B12-vitaminnal dúsított élelmiszer jelenik meg.

A vegán étrendet fogyasztók körében táplálkozási szempontból a kritikus tápanyagok közé sorolható a B12-vitamin. Új növényi alapú termékcsaládokkal is találkozhatunk főleg a nyugat-európai országok kínálatában, melyek komplett aminosavképpel rendelkeznek, tehát teljesértékű fehérjeforrásként fogyaszthatók, komplettálás (kiegészítés) nélkül.

2020-ban több mikrotrend is megjelenik Forrás: Shutterstock

Tovább fejlődik a fenntarthatóság

A fiatal nemzedéknek fontos a Föld megmentése, ezért azon túl, hogy csökkentik az állati eredetű fehérjefogyasztásukat, figyelnek arra, hogy egy élelmiszernek minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Ne ártson a környezetnek a termelése, előállítása és a belőle keletkező hulladék minél nagyobb mértékben újrahasznosítható legyen.

Ezen elvek kapcsán olyan új csomagolások és csomagoló anyagok kerülnek kifejlesztésre, amelyek egyrészt 100%-ban újrahasznosíthatók vagy újrahasznosítottak.

Másrészt olyanok, melyek segítik a fogyasztókat az élelmiszerpazarlás csökkentésében. 2018-ban például az egyik nagykereskedelmi lánc olyan „csúnya" gyümölcsökből és zöldségekből készült smoothiekat (gyümölcspüréket) dobott piacra Angliában, amelyeket a kiskereskedelmi üzletekben a vásárlók

küllemük miatt nem vásárolnának meg, azonban dzsúsz formájában szívesen fogyasztanak.

Az élelmiszergyártók találékonyságát tükrözi az a megoldás is, melyet Ausztráliában egy kiskereskedelmi cég vezetett be. A cég egy olyan újrahasznosítható többrétegű polietilén-tereftalát csomagolással védi a nyers csirke- és pulykatermékeit, mely anyag egyébként a poliészter egyik formája, de többször újrahasznosítható, ezáltal nagymértékben segíti a fenntarthatóságot.5

Egészséges öregedés

Az emberek élettartama folyamatosan növekszik. A WHO adatai alapján 2010 és 2016 között 5,5 évvel növekedett a várható élettartam mindkét nem esetében, így az már 72 év világszinten vizsgálva. Keressük azokat a szervezetünk működésének fenntartását támogató összetevőket, melyek elősegítik az idős korban fellépő egészségi problémák megelőzését. Hiszen a kor előrehaladtával testünk, szerveink funkciói lassulnak, módosulnak.

Az izomerő, a csontsűrűség, a gyomorsav-szekréció csökken, a látásunk és a kognitív képességeink isromlanak.

Így leginkább a csontrendszer, a bélrendszer, az agy és a szemek egészsége kerül fókuszba a termékek fejlesztésekor, melyek ezen szerveink egészségét támogatják. Ezért az egészséges idősödést támogató új termékek általában Ómega-3, cink, B-vitaminok, A-vitamin, kolin, lutein, hidrolizált kollagén peptidek segítségével nyújtanak megoldást a fent említett problémákra.5

Érdekesség, hogy míg pár éve a funkcionális élelmiszerek dúsításánál nem volt szempont a természetesség, úgy napjainkban egyre inkább teret hódítanak a természetes módon fortifikált termékek. Például algával, levendulával, zöldtea kivonattal, pecsétviaszgombával, gyömbérrel dúsított élelmiszereket találhatunk meg a jövőben a boltok polcain, mint funkcionális élelmiszerek.

Mikrotrendek: probiotikumok és helyettesítők Forrás: Shutterstock

Mikrotrendek: probiotikumok és helyettesítők

2020-ra a fent említett három nagy élelmiszeripari trenden kívül több kisebb, úgynevezett mikrotrend is megjelenik. Ezek ugyan nem lesznek mozgatói az új termékek megjelenésének, azonban csoportjaikkal biztosan találkozni fogunk az elkövetkező évek során.

Probiotikumok

A következő években a probiotikumok egyre inkább előtérbe fognak kerülni, a bélrendszer és az agy közötti kapcsolatot vizsgáló új kutatások eredményeinek következtében. Az új tanulmányok rávilágítanak arra, hogy

az agy és a bélrendszer között szorosabb összefüggés van, mint azt eddig hittük.

Már nemcsak joghurtokban, de akár csokoládékban, és más kényelmi termékekben is találkozhatunk a későbbiekben probiotikumokkal funkcionális összetevőként.

Új szénhidrát-helyettesítők

A „free-from" termékek iránti kereslet tovább növekszik. Ez talán az egyre növekvő ételintoleranciával élők számával, esetleg azzal a ténnyel köthető össze, hogy az átlagos fogyasztók a „mentes" élelmiszereket egészségesebbnek gondolják. Ennek a trendnek köszönhetően egy sor új lisztfajtát és sütési összetevőt jósol a Whole Foods,

például gyümölcs- (pl. banán) vagy zöldségalapú (pl. karfiol) lisztek és tészták megjelenése várható. Ezekből a lisztfajtákból készült chipseknek, pizza alapoknak és pékáruknak is helyük lesz a boltokban.

A magyar piacon is kaphatók már olyan chipsek, melyek alapját burgonya helyett hüvelyesek vagy barna rizs adja, és készítésüknél zsírszegényebb sütési eljárásokat alkalmaznak. Illetve nemrég különleges gluténmentes tésztafélék is debütáltak, melyek hüvelyesek és zöldségfélék keverékéből állnak, így növényi fehérjében és rostban gazdagok, ráadásul gyorsabban megfőnek, mint a hagyományos módon előállított száraztészták.

Lassan már kezd „ciki" lenni a dohányzás, az inaktív életmód és az alkoholfogyasztás Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Megan Maloy

Alkoholmentes italok

A fiatalok körében egyre „trendibb" egészségesnek lenni. Lassan már kezd „ciki" lenni a dohányzás, az inaktív életmód és az alkoholfogyasztás. Ennek következtében olyan alkoholmentes italokat láthatunk majd a boltokban,

melyek megtartják a klasszikus koktélok és italok ízét.

A német alkoholos italokat fogyasztók körében végzett kutatás szerint a 18-24 éves fiatalok 40%-a érdeklődik az alkoholmentes italok kereslete iránt.

Stresszoldó termékek

Mai rohanó világunk egyik leggyakoribb problémája a stressz. A stressz sok embernél kihat a táplálkozásra is. Vannak, akik stresszes állapotban többet, vannak, akik kevesebbet étkeznek. E „kilengések" csökkentését támogatják új élelmiszeripari termékekkel.

Egyre ismertebbek a CBD (kannabidiol) olaj és a belőle készülő gyógyhatású készítmények a fogyasztók körében, de vannak olyan stresszoldó élelmiszeripari megoldások is, melyek a termék csomagolásával kívánnak hozzájárulni a vásárló jobb közérzetéhez.

Ilyen termék például a Franciaországban piacra kerülő táblás csokoládé, amely csomagolásának elülső oldala egy felnőttek számára készült színező. Az emberek ezáltal nemcsak csokoládét esznek, de a színezés adta nyugtató hatással párosulva, mentálisan is felfrissülhetnek.

Az új fogyasztói trendek talán, néha a földtől elrugaszkodott igényeknek tűnhetnek,

de ha belegondolunk, hogy ezen igények többsége jó hatással lehet mind a Földre, mind az emberek egészségére nézve, máris egy hálásabb feladatot láthatunk magunk előtt, amiért érdemes erőfeszítéseket tennünk. Hiszen az elkövetkező években talán még fontosabb szerepet fognak betölteni a dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek az emberek helyes étrendjének kialakításában, mint eddig valaha.

Forrás: MDOSZ