Ez a desszert a töltött zsemlék királya, a család új kedvence

desszert
Vágólapra másolva!
Ez a töltött zsemle örökre beírja magát a család történetébe. Olyan finom, olyan különleges, hogy megszakad a szívünk egy kis repetáért. Egyedisége az alapanyagokban keresendő: a kandírozott mogyoróban, a grapefruitos mázban és mascarponés töltelékben. Lepjük meg magunkat vagy a családot ezzel a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Mogyorós és grapefruitos zsemle

Hozzávalók a zsemléhez:

  • 500 g liszt
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 50 g cukor
  • 3 grapefruit héja, apróra vágva
  • 270 ml magas zsírtartalmú tej
  • 60 g sózott vaj
  • 15 g friss élesztő
  • 1 nagy tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g krémsajt
  • 75 g porcukor
  • 100 g mogyorópehely
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 ml tejszín

Hozzávalók a kandírozott mogyoróhoz:

  • 250 g mogyoró
  • 100 g cukor
  • 30 g vaj

Hozzávalók a mázhoz:

  • 30 ml cukorszirup
  • 30 ml grapefruitlé
  • 225 g porcukor

Elkészítés:

Kezdjük a zsömlékkel.
Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba, keverjük össze a sóval és a cukorral, majd adjuk hozzá a grapefruithéjat.
Egy másik tálban keverjük össze a tejet, a vajat és az élesztőt.
Adjuk hozzá a nedves összetevőket a szárazakhoz és dolgozzuk össze.
Dagasszuk a tésztát enyhén lisztezett felületen.
Tegyük egy tálba, fedjük le és tegyük félre, amíg megkel.

Közben elkészíthetjük a kandírozott mogyorót. Tegyük a mogyorót, a cukrot és a vajat egy serpenyőbe.
Pirítsuk körülbelül 5 percig, amíg a cukor megolvad és befedi a mogyorót.
Tegyük egy sütőlapra szétterítve és hagyjuk kihűlni.
Tegyük egy zacskóba és törjük apróra egy sodrófával.

Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, szagassuk a tésztát 12 darabra és formázzunk belőle golyókat.
Tegyük a tepsire, hagyjunk közöttük helyet, fedjük le és hagyjuk pihenni 1 órát.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Kenjük meg a zsemléket tojással és süssük 14-15 percig.
Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

Keverjük össze a mascarponés töltelék összetevőit.
A kandírozott mogyoró felét is keverjük hozzá.

A máz elkészítéséhez tegyük a cukorszirupot és a grapefruitlevet egy serpenyőbe.
Szitáljuk bele a porcukrot és keverjük simára.

Amint a zsömle megsült és kihűlt, vágjunk ki a közepéből egy darabot és töltsük meg a mascarponés krémmel.
Szórjuk meg kandírozott mogyoróval és locsoljuk meg a mázzal.