A palócleves egy hagyományos magyar étel. A gazdag levesbetétnek köszönhetően biztosan nem fog egy jó ideig korogni a gyomrunk. Készítsünk belőle a hétvégén egy nagyobb adagot, így még a hét elején is boldogan lakmározhatunk belőle – így spórolva meg magunknak a főzést.

Palócleves. A kép csak illusztráció!Forrás: Ács Bori

Palócleves

Hozzávalók:

  • 650 g sertéshús
  • 350 g zöldbab
  • 3 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:
Vágjuk kockára a húst, aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk 2 centis darabokra a babot.
Tisztítsuk meg és kockázzuk fel a burgonyát, végül aprítsuk fel a petrezselymet is.
Pirítsuk meg a hagymát olajon, utána adjuk hozzá a húst, azt is pirítsuk néhány percig.
Szórjuk meg pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel, adjuk hozzá a fokhagymát, a petrezselymet, a babérlevelet és 1-1,5 liter vizet.
Fedjük le és hagyjuk főni
Amint a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a burgonyát, a zöldbabot, fedjük le és főzzük puhára.
Keverjük össze a tejfölt a liszttel, habarjuk be vele a levest és forraljuk még néhány percig.