Ezért együnk savanyúságot naponta

2020.03.17. 08:06

A savanyúságok mindig szerves részét képezték a magyar konyhának. A nagyi céklájának nincs párja, de anya csalamádéja se semmi! Talán még emlékszünk, ahogy gyerekként izgatottan ültünk a konyhában, és néztük őket sürögni-forogni. Azt tudjuk, hogy savanyúságokkal az ételek sokkal finomabbak, de talán az egészségügyi hatásait már kevésbé ismerjük.

A savanyítás az élelmiszertartósítás egyik legrégibb módja. Sokáig ez volt az egyetlen létező módszer a

különféle élelmiszerek tartósítására.

A savanyítás folyamata Indiába vezethető vissza. Úgy gondolják, hogy 4000-5000 évvel ezelőttről származik.

Indiában éretlen gyümölcsöket, például mangót, tamarindot és citromot savanyítanakForrás: Shutterstock

Népszerű savanyúságok a világból

Indiában éretlen gyümölcsöket, például mangót, tamarindot és citromot savanyítanak. De jellemző például az uborka, a tök, a répa, a karfiol, a gyömbér, a fokhagyma, a hagyma és a jackfruit savanyítása is.

Általában csak egyféle gyümölcsöt vagy zöldséget használnak fel, ritkán keverik őket.

Kínában is nagyon népszerűek a savanyúságok, évezredek óta készítik őket. Leginkább káposztát, salátát, dinnyét, uborkát, répát és mogyoróhagymát savanyítanak. Összekeverik őket cukorral és sóval, majd ecetbe teszik. Ecet helyett gyakran használnak szójaszószt, illetve szívesen

fűszerezik is a savanyúkat például gyömbérrel, fokhagymával, borssal vagy csilivel.

Japánban is szívesen savanyítanak répát, gyömbért, padlizsánt, retket, szilvát és zöld barackot is.

A savanyúságok egészségügyi hatása

1. A savanyúságok értékes tápanyagforrások, hasznos pro- és prebiotikumok, amelyek a bélre és az egész testre jótékonyan hatnak. Támogatják az emésztést és az anyagcserét.

2. Medicine & Science in Sports and Exercise című kiadványban megjelent tanulmány szerint a savanyúléfogyasztás segíthet a hidratálásban és az izomgörcsök kialakulásának csökkentésében.

A Healthline jelentése szerint csupán egy csésze savanyúlé is pozitív hatást gyakorol az izomfájdalmakra, ami részben az ecetnek tudható be.

3. Szintén a Healthline számolt be arról, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal. Ezek nagy része hőérzékeny, így a főzés során elvesznek. Ugyanakkor a fermentáció, a savanyítás megőrzi a tápanyagprofilját és antioxidánstartalmát a zöldségeknek és gyümölcsöknek. Sőt a Healthline azt is megjegyzi,

hogy a savanyúlé még nagyobb mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmazhat.

4. A savanyúságok a bennük lévő ecetnek köszönhetően pozitív hatással vannak a vércukorszintre, nem emelkedik meg hirtelen.

5. A probiotikumok barátságos baktériumok, amelyek jelen vannak az emésztőrendszerben. Segítik az emésztést és az anyagcserét. Számuk csökkenése emésztési problémákat okozhat, amelyet ecet nélkül készített savanyúságok fogyasztásával lehet orvosolni.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Japánban szívesen savanyítanak gyömbértForrás: Shutterstock

Savanyú gyömbér

Hozzávalók:

  • 340 g gyömbér
  • 1 nagy piros retek
  • 1 és ½ evőkanál só
  • ½ csésze ecet
  • 1 csésze víz
  • 1 és ½ evőkanál cukor

Elkészítés:
Pucoljuk meg a gyömbért egy kanál segítségével, azután szeleteljük vékonyra.
Szeleteljük vékonyra a retket is.
Keverjük össze a gyömbért és a sót egy kis tálban és tegyük félre 30 percre.
Tegyük a retket egy befőttesüvegbe, rá a gyömbért, majd készítsük el az oldatot.
Forraljuk fel az ecet, a víz és a cukor keverékét. Addig melegítsük és keverjük, amíg a cukor feloldódik.
Öntsük az oldatot a gyömbérre. Figyeljünk rá, hogy teljesen ellepje.
Zárjuk le szorosan a befőttesüveget és tegyük a kamrába.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: