Mindannyian tudjuk, hogy a húsok, a legtöbb gyümölcs és zöldség lefagyasztható. Na, de mi a helyzet a többi élelmiszerrel? Mit tegyünk, ha az önkéntes karantén miatt nagyobb mennyiségű pékárut vagy tejet vásároltunk? Nézzük meg, mit tárolhatunk a fagyasztóban.

Hogyan fagyasszunk?

Figyeljünk rá, hogy a húsokat ne egészben, hanem porciózva fagyasszuk le. Készítsünk olyan kis adagokat, amelyeket egyszerre fel tudunk használni.

Persze az egész csirkét is betehetjük a fagyasztóba, ha egészben akarjuk megsütni,

de például egy nagyobb mennyiségű csirkemellet érdemes külön csomagolni, hiszen így nem kell kiolvasztani az egészet. Ráadásul visszafagyasztani tilos!

Ha mégis többet akarunk egybe csomagolni, a szeletek közé tegyünk fóliát, így nem fog összefagyni az egész.

Tegyünk ugyanígy a halakkal is: porciózva csomagoljuk és tegyük a fagyasztóba. Persze előtte tisztítsuk meg filézzük ki, de ha egybe akarjuk megsütni, akkor nem kell részekre vágni.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre, galéria nyílik a fagyasztható élelmiszerekkel!Forrás: Shutterstock

A gyümölcsöket és a zöldségeket fagyaszthatjuk zacskóban és dobozokban, ugyanúgy, mint a készételeket.

Érdemes a felhasználás szerint szétszedni az alapanyagokat.

Külön fagyasztani az apróra vágott húst a pörkölthöz, a panírozni kívánt melleket, a csontot a leveshez, a zöldségmixet szintén a leveshez vagy a körethez stb.

Miben fagyasszunk?

Légmentesen záródó edényekben és fagyasztó tasakokban. Vannak már zippes tasakok is, de zacskóban, befőttes gumival lezárva ugyanúgy betehetjük a húst például a fagyasztóba. A készételeket, például a leveseket és főzelékeket betehetjük edénnyel együtt. Ami nagyon fontos, hogy üveget nem lehet a fagyasztóba tenni, mert széttörik.

A saját dolgunkat könnyítjük meg azzal, ha mindent felcímkézünk. Mi van benne? Milyen adagban? Mikor lett eltéve? Ezekre az információkra szükségünk lesz.

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott ételeket?

A húsoknál figyeljünk arra, hogy a zacskóval együtt tegyük bele a meleg vízbe, különben megváltozik a hús textúrája. Ha egy nappal korábban kivesszük a fagyasztóból, akkor nem is kell meleg vízben áztatni, kiolvad magától.

A leveseket elég felforralni kis lángon, a készételeket fokozatosan olvasszuk, esetleg minimálisan melegítsük közben.

A legegyszerűbben a mikróban tudjuk kiolvasztani az ételeket. Ám vannak olyan élelmiszerek is, amelyek nem igénylik a kiolvasztást, mint például a borsó, a kukorica, a bab, egyéb zöldségek vagy a virsli.