Hogyan készítsünk otthon lisztet?

liszt
Vágólapra másolva!
Készítettünk már otthon tésztát, kenyeret, zsemlét és még süteményeket is liszt meg tojás felhasználása nélkül. A kreativitás szinte szárnyal, hiszen most végre van időnk sütni, főzni, új dolgokat kipróbálni, mint például a házi pizza készítését. Ezúttal azonban egy teljesen más dolgot fogunk tesztelni: mégpedig azt, hogyan készíthetünk otthon lisztet.
Vágólapra másolva!

Saját lisztet készíteni sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Tulajdonképpen csak három dologra van szükségünk hozzá:

  • gabona, rizs, zab, csicseriborsó, bármi, amiből lehet liszt
  • kávédaráló vagy aprítógép
  • szita

Amennyiben búzalisztet akarunk készíteni, akkor muszáj búzát vásárolnunk. Ellenkező esetben lehet liszt például rizsből, mandulából, quinoából, kukoricából, hajdinából, tönkölyből és alapvetően bármilyen gabonából.

A rég megszokott szabályok ideje lejárt a konyhában, bátran kísérletezhetünk új dolgokkal!

Úgyhogy miután kiválasztottuk, miből készítünk lisztet, tegyük az aprítógépbe vagy a kávédarálóba, és porítsuk össze. Minél nagyobb teljesítményre képes a gépünk, annál finomabb lesz a liszt.

A házi lisztből azonban csak annyit készítsünk, amennyit fel is használunk, hiszen meglehetősen gyorsan romlik. Amint megőröltük, szitáljuk le legalább egyszer. Tároljuk légmentesen záródó edényben száraz és hűvös helyen.

A házi liszt gyorsan romlik Forrás: Shutterstock

Házi lisztkeverékek

A reggeli kása elkészítéséhez őröljünk meg 2 rész búzát, 1 rész árpát, 1 rész rozst, 1 rész kölest és ½ rész rizst. Keverjük jól össze, majd áztassuk be vízbe egy éjszakán át.

Ha kenyeret akarunk sütni, akkor 3 rész búzára és 1 rész rozsra lesz szükségünk hozzá.

Sütemények és kekszek készítéséhez választhatunk búzalisztet, rizslisztet és egyéb lisztkeverékeket. Bátran használjuk akár gluténmentes ételekbe is a receptnek megfelelően, ám figyeljünk a szennyezettségre!

Abban a kávédarálóban ne őröljünk quionát például, amibe azelőtt búzát őröltünk.

Még néhány példa a lisztkeverékekre: 6 rész barnarizsliszt, 3 rész kölesliszt, 2 rész kukoricakeményítő, vagy 5 rész csicseriborsóliszt, 4 rész rizsliszt, 1 rész kukoricakeményítő, vagy 1 rész rizsliszt, 1 rész kölesliszt, 1 rész tápiókaliszt és útifűmaghéj.

Az otthon őrölt lisztek állaga picit más, mint a boltban kaphatóknak. Tele vannak jótékony olajokkal, sokkal jobb az ízük, gazdagabbak tápanyagokban is.