Amikor a kertben sétálgatva belebotlunk a sárga pitypangokba, eszünkbe sem jutna, hogy megegyük. Pedig a leveléből isteni salátát készíthetünk, a virágából pedig mézet vagy szirupot – ahogy tetszik. Próbáljuk ki ezt az édes, különleges ízvilágú receptet!

Pitypangméz. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Pitypangméz

Hozzávalók:

  • 2-3 bögre pitypangvirág
  • 1,2 kg cukor
  • 1 db citrom leves
  • 1,2 l víz

Elkészítés:

Fontos, hogy megbízható helyről szedjünk pitypangot. Kerüljük el az autók és az utak környékét.
Először mossuk meg, azután tegyük fel főni a vízben.
Amint felforrt, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni a konyhában egy éjszakán át.
Másnap csepegtessük át egy kislyukú szitán vagy sűrűn szőtt ruhaanyagon.
Az így kapott levet kezdjük el felmelegíteni, közben keverjük hozzá a citromot és a cukrot.
Ha szeretjük, ezen a ponton keverhetünk hozzá egy kis eredeti bourbon vaníliát.
Ne forraljuk fel, egyszerűen csak melegítsük, amíg besűrűsödik.
Töltsük befőttesüvegbe és tartsuk hűvös, száraz helyen.