Savanyú káposzta szorongás ellen?

savanyúság savanyú káposzta
Vágólapra másolva!
A tudomány egyre többet vizsgálja az agy és a belek kapcsolatát, illetve a bélbaktériumok egészségre gyakorolt hatását. Ma már világos, hogy a jó bélbaktériumok a barátaink: nemcsak a jó emésztést segítik elő, de még az immunrendszer megfelelő működéséhez és az egészséges mentális állapothoz is hozzájárulnak.
Vágólapra másolva!

A belek és a bél-mikrobiom egészségi állapota nagyban befolyásolja az agy egészségi állapotát. Klinikai és más vizsgálatok is bebizonyították, hogy a bél egészségét szolgáló probiotikumok

enyhíthetik a szorongást és a depressziót.

A William és Mary Egyetem 2014-ben végzett vizsgálata során megállapították, hogy azok a hallgatók, akik több erjesztett élelmiszert, például joghurtot vagy savanyúságot fogyasztottak, kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem fogyasztottak probiotikumokat.

Természetesen számos más tényező is befolyásolhatja a szorongás és a depresszió kialakulását.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok számára, akiknek nagyobb a genetikai kockázata a szorongás kialakulására, az erjesztett élelmiszerek védelmet nyújthatnak. A kutatók felhívták a pszichiátriai szakemberek és az egészségügyi tisztviselők figyelmét, hogy mérlegeljék az étrendnek az általános mentális egészségre gyakorolt hatását.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Konstantin Chalabov

A legutóbbi erre irányuló kutatást a Gastroenterology folyóiratban publikálták. A kutatók ugyanerre a következtetésre jutottak a probiutikumokkal kapcsolatban: nemcsak pozitívan befolyásolják mentális egészséget, de képesek helyreállítani a jó baktériumok természetes egyensúlyát az emésztőrendszerben.

Az egyensúlyhiány emésztési problémákhoz, allergiák kialakulásához és mentális egészséggel kapcsolatos problémákhoz vezethet.

A probiotikumok képesek javítani immunrendszer egészségét úgy, hogy gátolják a káros bélbaktériumok növekedését, és elősegítik a test egyes természetes ellenanyagainak előállítását.

Tehát amikor legközelebb a boltban járunk, ne feledkezzünk el a következő élelmiszerekről: joghurt, savanyúság, savanyú káposzta, erjesztett sajtok stb. Nemcsak a mentális, hanem az általános egészségünk is javulhat.