A kávé nemcsak egy ital, hanem egy rituálé szerves része. A nap kezdetétől a nap végéig a kávé az egyik legjobb társ, ha egy kis pörgésre vágyunk. De azt vajon tudtuk, hogy a kávé hatással van arra, hogyan érzékeljük az ízeket? A legújabb tanulmány szerint a túl sok kávé fogyasztása befolyásolja az ízérzékelést.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az édes ételeket még édesebbnek érezhetjük, ha kávét iszunk. Az Aarhusi Egyetem kutatását a Foods tudományos folyóiratban tették közzé. A kísérletben 156-an vettek részt, tesztelték a szaglást és az ízérzékelést is kávéfogyasztás előtt és után. A szaglásra nem volt hatással a kávé, ám az ízérzékelésre igen.

Kávé után az emberek érzékenyebbé váltak az édes ízre, ám a keserű íz érzékelése csökkent

– mondja Alexander Wieck Fjaeldstad, az Aarhus Egyetem docense, aki a vizsgálat elvégzésében vett részt.

Forrás: Shutterstock

A kísérletet először koffeintartalmú, majd koffeinmentes kávéval is megismételték, ám ugyanaz lett a végeredmény.

Minden bizonnyal a kávéban lévő keserű vegyületek okozzák ezt a jelenséget

– magyarázza Alexander.

A kutatók már eddig is tudták, hogy az érzékeink hatással vannak egymásra, ám azon meglepődtek, hogy az édes és a keserű íz érzékelése ilyen könnyen befolyásolható.