Gyerekként imádtunk gyermekláncfüvet szedni. A lányok a hajukba tűzték, koszorút készítettek belőle, a fiúk pedig a lányok körül szaladgáltak, és még a virágszedésbe is besegítettek. Mostanra azonban a gyermekláncfű csak egy virág maradt az udvaron, pedig számtalan módon felhasználhatjuk ételeinkben. Ám arra mindenképp figyeljünk, hogy csak biztonságos forrásból, ne az út mellől, autók és éppen permetezett fák közeléből szedjük a virágot.

A gyermekláncfű a gyökerétől a virágáig egy nagyon tápláló növény, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Béta-karotinok és polifenolos vegyületek is vannak benne, amelyek erős antioxidánsok.

Segíthet a gyulladás csökkentésében, a vércukorszint, illetve a koleszterinszint kezelésében. Hozzájárulhat a máj egészségéhez és segítheti a fogyókúrát is.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre, galéria nyílik a receptötletekkel!Forrás: Shutterstock

Gyermekláncfű keksz

Hozzávalók:

  • 109 ml olaj
  • 170 g méz
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília
  • 120 g liszt
  • 80 g zabliszt
  • ½ bögre gyermekláncfűvirág

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Alaposan mossuk meg a virágokat, azután szárítsuk meg őket.
Keverjük össze az olajat és a mézet, üssük bele a két tojás és öntsük bele a vaníliát.
Dolgozzuk jól össze, majd keverjük hozzá a lisztet, a zablisztet és az apróra vágott pitypangvirágot.
Evőkanállal adagoljuk az olajozott sütőlapra, készítsünk belőle kekszformát.
Süssük 10-15 percig.