Három 30 perces recept Wolf Andrástól

nudli szamócasalátával
Vágólapra másolva!
Minden segítség, ötlet, tipp jól jön most, amikor a koronavírus-járvány miatt felborult a megszokott életünk, és újra kell terveznünk mindennapjainkat. Különösen igaz ez, ha a család étkezéseiről van szó: sokunknak okoz nehézséget, hogy nap mint nap egészséges, meleg ételt varázsoljunk az asztalra, lehetőleg gyorsan!
Vágólapra másolva!

Wolf András séfnek, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének zöldség- és gyümölcsalapú receptjei nemcsak egészségesek, de 30 perc alatt megvannak, sőt akár a család együtt is elkészítheti őket.

Hiszen melyik gyerek ne gyúrna örömmel nudlit vagy ne válogatná szívesen a szamócát?

Az ilyen közös családi főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek a szülői példán keresztül, játékosan ismerkedjenek meg a zöldségek és a gyümölcsök jó tulajdonságaival, rendszeres fogyasztásuk pozitív hatásaival.

Felfedezhetik, hogy ezek nemcsak egészségesek, de igazán finomak is!

Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek hatalmas szerepük van abban, hogy a kisgyermekek minél fiatalabb korban megszeressék a zöldségeket, gyümölcsöket, és az egészséges táplálkozás életük alapvető részévé váljon.

Wolf András Forrás: Európai Friss Kalandok

A tavaszi időszakban már bőven van választék, hiszen megjelennek a hazai primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a különböző salátafélék, valamint kezdődik a spárgaszezon is.

– mondta el Wolf András a szezonális zöldségek kapcsán. Azt is elárulta, milyen trükköt vetett be ebben az új helyzetben, hogy gyermekei minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak nap mint nap.

Nehéz időszak ez mindannyiunk számára, de mivel a boltokban minden kapható, egy kis előretervezéssel mindennap friss és egészséges étel kerülhet az asztalunkra, amire most talán még nagyobb szükség van. A sztárséf új zöldség- és gyümölcsalapú receptjei is hozzájárulnak ehhez, és mindössze 30 perc alatt elkészíthetők.

Spárgasaláta szárított sonkával Forrás: Európai Friss Kalandok

Spárgasaláta szárított sonkával

Hozzávalók:

  • 200 g spárga
  • 80 g szárított sonka szeletelve
  • 4 db bébi római saláta
  • 50 g kaliforniai paprika
  • 50 g koktélparadicsom
  • 20 g petrezselyem
  • 20 g menta
  • 10 g torma
  • 20 g újhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 g porcukor
  • só és bors

Elkészítés:

A spárgát megpucoljuk, sós, cukros, citromos vízzel leforrázzuk, végül jeges vízben kihűtjük. A bébisalátákat félbevágjuk és tányérra rakjuk.

A koktélparadicsomokat félbe, a paprikát egyforma apró darabokra, a zöldfűszereket és az újhagymát pedig durvára vágjuk.

Az összeset belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromot, ráöntjük az olívaolajat és a porcukrot, majd összekeverve hagyjuk állni körülbelül 10 percig.

Amikor a zöldségek összeértek, ráhalmozzuk a saláta tetejére és szépen eligazgatjuk rajta a szárított sonkát. A tálban maradt salátaöntettel meglocsoljuk, és a tetejére reszeljük a tormát.

Hagymakrémleves édesköménnyel Forrás: Európai Friss Kalandok

Hagymaleves édesköménnyel

Hozzávalók:

  • 2 l csirkealaplé
  • 700 g salottahagyma
  • 500 g vöröshagyma
  • 200 g édeskömény
  • 5 dl olívaolaj
  • 300 g vaj
  • 500 g burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

Olívaolajon, kis lángon megpárolunk 6 fej durván vágott vöröshagymát. 7-8 perc múlva hozzáadunk 6 fej finomra vágott salottát, és további 6-8 percig pároljuk, közben gyakran kevergetjük.
Ha nem tudunk salottahagymát szerezni, akkor sincs semmi gond, használhatunk nyugodtan annyival több vöröshagymát az elkészítéshez.

Felöntjük a csirkelevessel, a hagymát puhára főzzük benne 20-30 perc alatt, majd leturmixoljuk, és közben szép lassan adagolva hozzáadjuk a vajat. Félretesszük.

Negyed kiló kockára vágott burgonyát 1-2 percig pirítjuk olívaolajon egy gerezd fokhagymával, majd hozzáadunk 1,5 dl vizet.
Mérsékelt lángon főzzük addig, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor áttörtjük a krumplinyomón, és belekeverünk 1,5 dl nem túl kemény habbá vert, zsíros tejszínt. Félretesszük.

Az édesköményt és a maradék salottahagymát egyforma, apró kockákra vágjuk, egy kevés citromolajjal levákumozzuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az édeskömény izgalmas, különleges ízt ad a fogásnak, de ha épp nincs otthon, nélküle is élvezhető lesz a levesünk.

Tálaláskor minden mélytányér közepébe helyezünk egy kanállal a püréből, és körbeszórjuk a marinált édesköményes hagymával. Ízlésesen rátesszük a vízitormaleveleket.
A forró levest külön edényből, közvetlenül fogyasztás előtt öntjük rá a betétekre.

Nudli szamócasalátával Forrás: Európai Friss Kalandok

Nudli szamócasalátával

Hozzávalók a nudlihoz:

  • 1 kg burgonya
  • 3 db egész tojás
  • 200 g liszt
  • 500 g só
  • 150 g vaj

Hozzávalók a morzsához:

  • 100 g Pankó morzsa vagy zsemlemorzsa
  • 100 g vaj
  • 60 g nádcukor, de lehet édesítőszer is

Hozzávalók az epersalátához:

  • 500 g szamóca
  • 100 g porcukor
  • 2 db citrom
  • 50 g menta

Elkészítés:

A burgonyát nagy kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
Ezután áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük egy tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle.
Ha kihűlt a burgonya, keverjük össze a tojással, a liszttel és a sóval.
Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon.

A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, körülbelül három centiméter hosszú és nem egész egy centiméter széles darabokra.
A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat.
A fagyasztott nudlikat, sós forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.

A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk.
Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.

A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd beleszórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk.
Ezt követően beleszórjuk a nádcukrot is.
Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.
A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.