A torma egy meglehetősen csípős, könnyfakasztó, ám nagyon egészséges zöldség. Nagyon „harsányan" megoszlanak róla a vélemények: vannak, akik esküsznek rá és imádják, míg mások inkább távol tartják magukat tőle. Pedig a frissen reszelt torma kiváló vírusölő, úgyhogy ha nem is szeretjük, néha azért érdemes rávenni magunkat a fogyasztására.

Kattintson a képre, hogy megtudja, mi a 9 egészségügyi hatása a tormának!

Kattintson a képre, galéria nyílik az egészségügyi hatásokkal!Forrás: shutterstock.com

Hogyan fogyasszuk a tormát?

Általában reszelve fogyasztjuk, ám ehetjük ecetesen és mártásként is. Jól illik a sertéshez, a marhához, a sonkához, a tojásos és halas ételekhez. A hidegtálakról már nem is beszélve! 

Egy jó szendvics és egy kiváló burgonyasaláta alapanyaga is lehet. 

A reszelt tormát összekeverhetjük ecettel és sóval, de akár tejföllel, majonézzel vagy tejszínnel is, így sokkal krémesebb lesz. Reszelt állapotban hozzáadhatjuk a humuszhoz, a salsa szószhoz, és a buggyantott tojás vagy a rántotta tetejére is.

Tormás-mascarponés sült burgonya

Hozzávalók:

  • 4 nagy burgonya
  • 1 torma
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • egy csipet cukor
  • 250 g mascarpone
  • 1 csomó apróra vágott metélőhagyma
  • zöld saláta a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Szurkáljuk be a burgonyát villával, és süssük 1 órán keresztül.
Közben hámozzuk meg és reszeljük le a tormát. Körülbelül 2 evőkanálnyira lesz szükségünk.
Keverjük össze a citromlével, a mustárral és a cukorral.
Vegyük ki a burgonyát a sütőből, amint egy kicsit kihűlt, vágjuk ketté.
Óvatosan szedjük ki a burgonya belsejét, de csak annyit, hogy vissza tudjuk majd tölteni a héjba.
Keverjük össze a tormával, a mascarponéval és a metélőhagymával egy tálban.
Töltsük vissza a keveréket a burgonyákba, majd süssük még 10 percig.
Tálaljuk metélőhagymával megszórva, köretként zöld salátával.