Nemcsak a sütievés, hanem a sütikészítés is pozitív hatással lehet a stressz-szintünkre. A Cake Angels sütőipari vállalat jóvoltából készült 2015-ös kutatás megállapította, hogy az embereket sokkal több stressz éri, mint öt évvel ezelőtt. Közülük a 80% mondta azt, hogy sütni kezdett a stressz enyhítése érdekében.

Az emberek számára a sütés olyan, mint egy terápia. A habverés, a szitálás, a dagasztás, a keverés stb. mentális gyógyszerként hatnak, miközben valami isteni finomság kerül az asztalra. Arról nem beszélve, hogy

a sütemények készítése összekapcsolódik a melegséggel, a szeretettel, a gondoskodással.

Donna Pincus, a Bostoni Egyetem pszichológiai és agytudományi professzora elmondta, hogy a sütés lehetővé teszi az emberek számára, hogy kreatív módon fejezzék ki magukat.

Sok szakirodalom íródott már az általános jólét és a kreatív önkifejezés közötti kapcsolatról. Akár a festés, akár a zene, akár a sütés hatására a feszültség enyhülni kezd.

A sütés kiválóan alkalmas a fókusz fejlesztésére is, hiszen oda kell figyelni a pontos adagokra, ki kell mérni a hozzávalókat és a megfelelő sorrendben kell összedolgozni őket. Ha teljesen a receptre és a sütésre koncentrálunk, ha nem engedjük, hogy bármi is elvonja a figyelmünket, a sütés tényleg terápiás hatással van ránk.

A sütés, mint terápia, hasznos lehet azoknak, akik nehezen tudják kifejezni az érzéseiket szavakkalForrás: Shutterstock

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Sara Barthol nevéhez fűződő Piteterápia. Ez a program nemcsak a pitesütésről, hanem a terápiás szempontokról is szól. A résztvevők minden találkozón elmondják, miért jöttek el és mit akarnak elérni. Ezután mindenki kap egy receptet és elkezdenek sütni.

Lehetőség van párban történő munkavégzésre is, ami néhány ember számára kihívást jelenthet,

de Barthol szerint ez segíti az embereket személyiségük megismerésében, például abban, hogy ők inkább irányítók, vagy szeretnek mástól függni.

A másik ok, amiért a sütés miatt jobban érezhetjük magunkat, hogy másoknak örömöt szerezhetünk vele.

Hiszen sok országban az ételek készítése és ajándékozása a szeretet kifejezése. Ezért a sütés, mint terápia, hasznos lehet azoknak is, akik nehezen tudják kifejezni az érzéseiket szavakkal.