A legveszélyesebb növények és állatok, amiket az ember meg is eszik

fugu
Vágólapra másolva!
Azt gondolhatnánk, hogy mára az emberek pontosan tudják, mit szabad megenni és mit nem. Hiszen vagyunk elég fejlettek ahhoz, hogy megítéljük, ha valami mérgező, nem nyúlunk hozzá. És főleg nem esszük meg! Úgy tűnik azonban, hogy ez nem igaz minden emberre. Vannak ugyanis olyan mérgező növények és állatok, amelyeket az emberek szívesen fogyasztanak. Persze el lehet úgy készíteni őket, hogy ne ártsanak nekünk, de ettől függetlenül sosem bízhatunk eléggé a szakácsban. Íme a top 10 legveszélyesebb dolog, amit az emberek rendszeresen elfogyasztanak.
Vágólapra másolva!

10. Anadara granosa vagy vérkagyló

Annak ellenére, hogy úgy néz ki, mint egy kis, véres szörnyeteg, a csendes-óceáni térségben egy közkedvelt finomság. Ezek a kis kagylók körülbelül 40 liter vizet képesek megszűrni egyetlen nap alatt, így táplálják magukat – mint minden kagyló.

Ugyanakkor így a vérkagyló számos baktériumot és vírust is magába zárhat.

Ez igaz különösen azokra a területekre, ahol szennyezett a víz. Olyan betegségeket kaphatunk el így, mint a tífusz, a vérhas és a hepatitisz A, illetve E. A becslések szerint a vérkagylót fogyasztó emberek 15%-a betegszik meg átlagosan.

9. Bodzabogyó

A nyers és éretlen bodzabogyó súlyos hasmenést és rohamokat okozhat. Különösen veszélyes a fiatal és az idősebb korosztályra. Az érett és a főzött bogyókról azt mondják, hogy már nem ártalmasak, csak a nyers tud gondot okozni. Általában ebből készülnek a lekvárok.

Fugu. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

8. Gömbhalfélék

A gömbhal arról kapta a nevét, hogy képes felfújni tüskés testét, aminek hatására úgy néz ki, mint egy gömb. Ez a fugu, a japán konyhaművészet egyik kedvelt alapanyaga. Egy olyan erős neurotoxint tartalmaz, amely 200-szor halálosabb az emberre nézve, mint a cianid.

A hal reproduktív szerveiben, a májban és a belekben található ez a méreg.

Fugut csak olyan szakács készíthet, aki megfelelő előképzettségben részesült, hiszen pillanatok alatt eljuthat a méreg a hal húsába is a nem megfelelő elkészítés során.

7. Afrikai ökörbéka

A világ sok részén a békaláb igazi ínyencségnek számít, mint Franciaországban vagy Amerika délkeleti részén. Afrikában azonban vannak olyan helyek, ahol nem állnak meg a béka lábánál,

ehelyett a teljes békát lenyelik.

Az afrikai Namíbiában például kedvelt finomság az afrikai ökörbéka. Csakhogy a bőre és más szervei káros toxinokat tartalmaznak, amelyek veseelégtelenséget és halált is okozhatnak.

6. Nomura-medúza

Ez a medúzafaj akár két méter hosszúra is megnőhet, a súlya pedig akár a 200 kg-ot is elérheti. Elsősorban Japánban fogyasztják őket szívesen. Bár a medúza húsa nem mérgező, egyéb testrészei igen. És ebben az esetben nemcsak a mérgező testrészek eltávolítása a fontos, hanem a hús megfelelő főzése is. Ezt a medúzát is csak az erre megfelelően felkészített és előképzett szakácsok készíthetik.

5. Kesudió

Amikor kesudiót vásárolunk a boltban, az nem teljesen nyers. A nyers fajtája ugyanis urushiolt tartalmaz, amely egy mérgező vegyület. Akár egyetlen szem fáról leszedett kesudió is kibírhatatlan fájdalmat tud okozni. Szerencsére gőzöléssel meg lehet szüntetni a mérgező vegyületet.

4. Hákarl

Néhányunk számára az erjesztett cápahús elfogyasztásának ötlete meglehetősen bizarrul hangzik. Izlandon azonban más a helyzet. A kæster hákarl vagy egyszerűen hákarl egy olyan izlandi étel, amelyet grönlandi cápa húsából és bőréből készítenek.

A problémát az a tény okozza, hogy az adott cápafajnak nincs veséje. Az egyetlen mód, ahol megválhat a szennyeződésektől és méreganyagoktól, az a bőre.

Ahhoz, hogy ennek ellenére is biztonságosan el lehessen fogyasztani, erjeszteni, majd hat hónapig szárítani kell. Ennek ellenére is fennáll a kockázata, hogy bizonyos betegségeket szerezzünk. Halált csak a nem megfelelő erjesztés okozhat, de elvileg ez ma már nem jellemző.

3. Akiszilva

Jamaica nemzeti gyümölcse, ám egyetlen szupermarketben sem fogunk belőle találni, mivel mérgező. A benne lévő hipoglicin hányást, végül halált okozhat. Ennek ellenére a gyümölcshús ehető, a mérget elsősorban a magok tartalmazzák nagy mennyiségben.

2. Élő polip

A San-nakji elnevezésű étel Koreában népszerű. Tulajdonképp a polip azonnal a halála után kerül a tányérra, tehát technikailag nem élő,

ugyanakkor a csápjai még a halála után is mozognak.

Ezért néz ki úgy, mintha még életben lenne. Azért veszélyes, mert a tapadókorongok miatt a nyelés igazi kihívás.

1. Tápióka

A tápióka növény csak nyersen mérgező a linamarin nevű toxin miatt. A tápiókát a feldolgozás során emberi fogyasztásra alkalmassá teszik, ám a világ kevésbé fejlett részein, ahol a növény az étrend része, a gyors és szakszerűtlen feldolgozás halálos lehet. 2005-ben a toxikus tápióka 27 gyerek halálát okozta egy Fülöp-szigeteki iskolában. A megfelelő feldolgozáshoz a gyökereket meg kell hámozni, főzni, szárítani, áztatni és öblíteni.