Mennyei házi vajas croissant

croissant reggeli Így juthatsz el más országokba koronavírus idején
Vágólapra másolva!
A croissant vajjal és lekvárral megkenve, gyümölcsturmixszal fogyasztva az egyik legjobb reggeli. Finom puha, főleg, ha melegen fogyasztjuk. A pékségben nehéz elkapni a gőzölgő, friss coriassont-okat, viszont otthon készítve mindig kerülhet az asztalra a meleg péksüteményből. Próbálja ki ezt a receptet!
Vágólapra másolva!
Croissant. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Vajas corissant

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 1 és ½ teáskanál só
  • 50 g cukor
  • 14 g instant élesztő
  • 300 ml meleg víz
  • 300 g vaj
  • 1 tojás
  • olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot egy tálban.
Tegyük a vízbe az élesztőt, aztán készítsünk egy lyukat a lisztes keverék közepébe, és öntsük bele az élesztős vizet.
Keverjük össze, aztán gyúrjuk lisztezett felületen 10 percig.
Formázzunk belőle gömböt, és tegyük egy olajjal kikent tálba, fedjük le két órára.
Amint letelt az idő, nyújtsuk ki köralakban és vágjuk fel cikkelyekre, mint a pizzát.
A vajat vágjuk fel fél nagyujjnyi darabokra.
Tegyük egyesével a cikkelyek szélesebb részének közepébe. Hajtsuk fel rá a tészta szélét, és kezdjük el felgörgetni a vékonyabb rész felé.
Az így elkészült croissant-okat kenjük meg tojással, rakjuk kiolajozott tepsire, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre.