5 dolog, amit sose tegyünk a konyhában takarításkor

takarítás, konyha
Vágólapra másolva!
A takarítás során az egyik legfontosabb szempont, hogy a dolgok ne csak tiszták legyenek, hanem baktériummentesek is. Különösen igaz ez a konyhára, ahol az ételeinket készítjük és ahol eszünk. Íme néhány gyors szabály, amelyet érdemes szem előtt tartani a konyha takarításakor és tisztán tartásakor.
Vágólapra másolva!

1. Ne használjuk ugyanazt a rongyot többféle célra

Ha rosszul használjuk a konyharuhákat és rongyokat, nagyon könnyen terjeszthetjük a baktériumokat. Minden célra legyen külön konyharuhánk! Például legyen egy, amivel a gyerekek arcát és kezét töröljük meg evés után,

még egy a pult törlésére, egy másik mosogatáshoz stb.

A legjobb, ha különböző színű konyharuhákat és rongyokat használunk, mert így könnyebb megkülönböztetni azokat.

Forrás: Shutterstock

2. Ne használjuk a szivacsot hosszú ideig

A szivacs kiváló táptalaja a baktériumoknak. A biztonság érdekében érdemes hetente cserélni, így tehetjük a legtöbbet konyhánk és edényeink valódi tisztaságáért.

3. Ne csináljunk magunknak nagy munkát

Hajlamosak vagyunk a mikrót és a sütőt is csak időszakonként kitakarítani, és nem győzzük sikálni a rászáradt szennyeződéseket.

Pedig mennyivel könnyebb dolgunk lenne, ha minden használat után áttörölnénk vizes ronggyal – ha szükséges!

Így nem rakódna le és főleg nem száradna rá a szennyeződés, nem kellene órákat sikálással töltenünk. Ugyanez vonatkozik a hűtőre is. Ha valami kiömlik, töröljük fel azonnal.

4. Ne keverjük a tisztítószereket

Használjuk arra, amire való és ne kombináljuk ezeket egymással. Azt gondolhatjuk, hogy ha két tisztítószert összekeverünk, kapunk egy erősebbet.

Ám a végeredmény lehet veszélyes is – nemcsak a konyhára, hanem ránk nézve is.

5. Ne töröljünk körbe semmit

Ha ebédet készítünk, hajlamosak lehetünk utána a pultot úgy letörölni, hogy körbetöröljük a rajta lévő kávéfőzőt, kenyérpirítót, aprítógépet stb. Ehelyett inkább emeljük fel, és jól töröljünk ki a készülékek alatt is. Így mehetünk a leginkább biztosra.