1. Ne használjuk ugyanazt a rongyot többféle célra
Ha rosszul használjuk a konyharuhákat és rongyokat, nagyon könnyen terjeszthetjük a baktériumokat. Minden célra legyen külön konyharuhánk! Például legyen egy, amivel a gyerekek arcát és kezét töröljük meg evés után,
még egy a pult törlésére, egy másik mosogatáshoz stb.
A legjobb, ha különböző színű konyharuhákat és rongyokat használunk, mert így könnyebb megkülönböztetni azokat.
2. Ne használjuk a szivacsot hosszú ideig
A szivacs kiváló táptalaja a baktériumoknak. A biztonság érdekében érdemes hetente cserélni, így tehetjük a legtöbbet konyhánk és edényeink valódi tisztaságáért.
3. Ne csináljunk magunknak nagy munkát
Hajlamosak vagyunk a mikrót és a sütőt is csak időszakonként kitakarítani, és nem győzzük sikálni a rászáradt szennyeződéseket.
Pedig mennyivel könnyebb dolgunk lenne, ha minden használat után áttörölnénk vizes ronggyal – ha szükséges!
Így nem rakódna le és főleg nem száradna rá a szennyeződés, nem kellene órákat sikálással töltenünk. Ugyanez vonatkozik a hűtőre is. Ha valami kiömlik, töröljük fel azonnal.
4. Ne keverjük a tisztítószereket
Használjuk arra, amire való és ne kombináljuk ezeket egymással. Azt gondolhatjuk, hogy ha két tisztítószert összekeverünk, kapunk egy erősebbet.
Ám a végeredmény lehet veszélyes is – nemcsak a konyhára, hanem ránk nézve is.
5. Ne töröljünk körbe semmit
Ha ebédet készítünk, hajlamosak lehetünk utána a pultot úgy letörölni, hogy körbetöröljük a rajta lévő kávéfőzőt, kenyérpirítót, aprítógépet stb. Ehelyett inkább emeljük fel, és jól töröljünk ki a készülékek alatt is. Így mehetünk a leginkább biztosra.