Szószkisokos: milyen ételhez milyen szósz dukál?

2020.05.25. 10:08

Saláták, húsok és akár sütemények kiváló kiegészítője is lehet egy jól fűszerezett, finom, pikáns szósz. A kérdés már csak az: milyen ételhez milyen szósz dukál? Mivel finom a saláta? Mivel dobjuk fel a kedvenc süteményünket? Próbáljuk ki a következő tippeket, és válasszuk ki az ízlésünknek megfelelő szószt.

Szószok salátákhoz

Az egyik klasszikus recept a francia öntet, ami mindössze 1 evőkanál Dijon-mustárból, 2 evőkanál fehérborecetből és 6 evőkanál extra szűz olívaolajból áll. Persze egy kis só és bors még tökéletesebbé teheti. Próbáljuk ki a zöld leveles zöldségekből készült salátához, amelyet avokádóval egészítünk ki.

Aztán ott van a mézes-mustáros öntet, amely salátákhoz és csirkemellhez is tökéletes választás. Mi kell hozzá? Mindössze: 2 teáskanál mustár, 2 teáskanál méz, 1 citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors.

A mentás-joghurtos öntet önmagában gasztronómiai élvezet! A görög saláta egyszerűen isteni finom vele! Keverjünk össze 250 g joghurtot, 1 evőkanál fehérborecetet, fél citrom héját, egy csipet sót, egy csipet borsot,

egy kis marék apróra vágott mentát és egy negyed kerti uborkát apróra vágva.

A szezámos szójaszósz szintén jó salátákhoz és húsos ételekhez is. Egy kis ázsiai-stílust kölcsönöz ételeinknek. Hozzávalók: 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál mogyoróolaj, 1 lime leve, ¼ teáskanál csilipehely, 1 teáskanál méz.

Forrás: Shutterstock

Szószok sültekhez

A legkézenfekvőbb megoldás, ha feldobnánk sültjeinket, a tartármártás. Keverjünk össze 200 ml tejfölt, 100 ml majonézt és egy teáskanál mustárt. Ízesítsük sóval, borssal, esetleg keverhetünk hozzá apróra vágott fokhagymát is.

Sőt, ezzel javíthatunk is sült ételeinken, ha netán túl szárazra sikerült a hús.

A grillételekhez és a tarjához a ketchupos szósz a legjobb választás. Keverjünk össze 4 evőkanál ketchupot, 3 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál mézet, egy csipet sót és borsot. Ha szeretjük a pikáns ételeket, szórhatunk bele egy kis csilipelyhet is.

Steakhez az egyik legjobb szósz a következőképp készül: keverjünk össze 1 gerezd összetört fokhagymát, 1 apróra vágott csilit, 1 kis csokor apróra vágott korianderlevelet vagy petrezselymet 3 evőkanál vörösborecettel.

Ha egy kis ínyencségre vágyunk, próbáljuk ki a következő szószt a csirkéhez: 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál csilipor, 1 teáskanál őrölt kömény, 25 g étcsokoládé olvasztva. Keverjük össze ezeket a hozzávalókat, így készül az isteni finom csokoládés szósz.

Halhoz pedig csakis a citromos-vajas szósz jöhet szóba! Keverjünk össze 60 g olvasztott vajat, 1 evőkanál frissen facsart citromlevet, egy kis sót és borsot. Ezzel locsoljuk meg a sült halat. Meg fogunk döbbenni, milyen ízletes!

Forrás: Shutterstock

Szószok tésztákhoz

A szójaszószos önteten megpirított tészta lehet az új kedvencünk. Az öntethez mindössze a következőkre van szükség: 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál vörösbor, 2 teáskanál sötét szójaszósz, 2 teáskanál szezámolaj, 2 teáskanál cukor. Főzzük meg a tésztát a szokott módon, melegítsük fel a szószt, öntsük bele a tésztát és forgassuk át.

A krémes, vajas szósz is gyorsan készen van.

Keverjünk össze 3 evőkanál olvasztott vajat, 4 gerezd összetört fokhagymát, 2 evőkanál lisztet, 1,5 dl tejet és egy kis sót. Főzzük össze, forgassuk meg benne a kifőtt tésztát. Petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk.

Feldobhatjuk a tésztánkat továbbá egy kis fokhagymás-mézes öntettel is. Hozzávalók: 500 ml szójaszósz, 500 ml mirin, 1 evőkanál szezámolaj, 4 gerezd fokhagyma összetörve, 1 evőkanál méz. A zöldséges és a csirkemelles tésztához is választhatjuk.

Szószok desszertekhez

A hagyományos vaníliaszósz nagyon gyorsan készen van, szuperül feldobja a süteményeket, tortákat és palacsintákat. Mindössze annyi a dolgunk, hogy összekeverünk 3 db tojássárgáját, 450 ml tejjel, 2 evőkanál cukorral, 1 db vaníliarúd kikapart magjával és belsejével, illetve 1 teáskanál étkezési keményítővel. Főzzük krémesre, és már készen is van.

Az eperszószhoz csak 1 marék eperre, 1/3 bögre cukorra és 1 teáskanál vaníliára van szükség. Főzzük össze egy kis vízzel, 15 perc alatt készen van. Ugyanezt a szószt akár málnából, sőt bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük.

A fahéjas szósz is isteni! Forraljunk össze 2 dl tejet, 2 teáskanál fahéjat, 1 tojássárgáját, 1 evőkanál cukrot és egy vaníliás cukrot. Öntsük csokoládés vagy fahéjas muffinra, de palacsintához vagy gofrihoz is ehetjük tejszínhabbal.

A citromos öntetet fogyaszthatjuk édes kenyerekhez, kenyérpudinghoz, palacsintákhoz és jégkrémekhez is.

Csak 1 teáskanál reszelt citromhéjra, egy fél citrom levére, ½ bögre cukorra, 1 evőkanál kukoricakeményítőre és 1 evőkanál narancslére van szükség hozzá. Keverjük össze, főzzük 2-3 percig és már kész is.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: