Így szárítsunk fűszernövényeket otthon, egyszerűen

2020.05.27. 12:25

A kertünkben vagy a konyhánkban fellelhető fűszer- és gyógynövényeket mi gondozzuk, mi ápoljuk, így pontosan tudjuk, mire számíthatunk tőlük. Frissen felhasználva is isteni ízt adnak ételeinknek, de kiszárítva későbbre is eltehetjük őket. A levegőn történő szárítás nemcsak a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, de mivel lassan, természetes módon száradnak ki a növények, megőrzik az illóolaj- és vitamintartalmukat is.

Levegőn szárítás

Ez azoknál a növényeknél működik jól, amelyeknek nem olyan magas a nedvességtartalma, mint a babérlevél, a kapor, a majoránna, az oregánó, a rozmaring és a kakukkfű. Hogy a lehető legjobban megőrizzék ízüket és vitamintartalmukat,

a szárítást végezzük természetes módon.

A sütőben történő szárítás nagyon egyszerű és gyors módja a folyamatnak, de nagyon kell vigyázni vele, hiszen nem sütni kell a növényeket, hanem szárítani. Magas hő hatására elvesztheti vitamin- és illóolajtartalmát.

A magasabb nedvességtartalmú növények, mint a bazsalikom, a metélőhagyma vagy a menta esetén, szintén az a legjobb, ha levegőn szárítjuk, de figyelni kell, nehogy bepenészedjenek. De persze kipróbálhatjuk az aszalógépet is.

A szárításnak és a légmentes tárolásnak köszönhetően az így kapott fűszernövények akár egy évig is eltarthatókForrás: Shutterstock

A növények betakarítása

A fűszernövények betakarítására a nyár a megfelelő időszak. Az ágakat reggel vágjuk le. Azért hagyjuk, hogy a reggeli harmat megszáradjon a leveleken, de ne várjuk meg az erős déli napot.

Ne vágjuk ki az egész növényt, ha nem tervezünk újat ültetni helyette. Soha ne vágjunk le többet az ágaiból, mint a növény egyharmad része.

A szárításnak és a légmentes tárolásnak köszönhetően az így kapott fűszernövények akár egy évig is eltarthatók.

A fűszernövények szárítása

Távolítsunk el minden száraz, megsárgult vagy beteg levelet a betakarított gyógynövényekről. Ezeket nem érdemes kiszárítani, hiszen már rég elkezdték elveszteni az ízüket. Mossuk meg a leveleket, aztán próbáljuk lerázni a rajta maradt bogarakat.

Tegyük papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni rajta a vizet. Ezután kezdetét veheti a szárítás.

Két dolgot tehetünk. Az egyik módszer, hogy kilyukasztgatunk egy papírzacskót, abba beletesszük a növényeket és felkötjük sötét, levegős helyre. A másik megoldás, amit akkor tudunk megtenni, hogy ha szárastul takarítottuk be a növényeket, hogy összecsomózzuk, és fejjel lefelé felkötjük sötét, levegős helyre.

Fontos, hogy ekkorra a levelek már ne legyenek nedvesek a víztől, és persze a levegőzés is, hiszen száradás helyett növények inkább penészedni fognak.

A magas víztartalmú fűszernövényekből kis csomókat készítsünk, hogy a levegő tudjon köztük áramolni, szintén azért van erre szükség, mert könnyen penészedik. Érdemes időközönként nézegetni és ellenőrizni a növényeket, ha vízlecsapódás vagy penész jeleit látjuk, azonnal lépjünk közbe. A dolog esszenciája, hogy a levegő jól átjárja a leveleket, emiatt száradnak meg könnyen.

A növények fajtától függően pár nap vagy hét alatt száradnak meg teljesen.
Amint kiszáradtak, tároljuk légmentesen záródó edényekben vagy befőttesüvegekben. Minden szárított növényt, amely bepenészedett, el kell dobni, mert a penész csak terjedni fog. A szárított fűszernövényeket mindig hűvös, száraz helyen tároljuk, napfénytől távol.

Egy evőkanál friss fűszernövényt egy teáskanál szárítottal helyettesíthetünkForrás: Shutterstock

Szárítás sütőben

Ha nincs kedvünk napokat és heteket várni a szárítás miatt, használhatjuk a sütőt is. Ez a legkényelmesebb módszer, noha azért vigyázni kell vele. A szárítási idő gyógynövényenként változik, tehát egyszerre csak egy fajtát tegyünk a tepsire.

Ebben az esetben is érdemes alaposan megmosni, majd hagyni megszáradni. Amint felszikkadt a víz, tegyük a növényeket a sütőlapra.

A nagylevelűekről leszedhetjük a leveleket, mint a bazsalikomról, de a kislevelűekről, mint a menta vagy a rozmaring, hagyjuk a száron. Amikor kiszáradnak, úgyis rögtön lemorzsolódnak a szárról.

A sütőben történő szárítás legfontosabb szabálya: nem sütjük a növényt, hanem szárítjuk!

Ez azt jelenti, hogy a sütőt a legalacsonyabbra, de legalább 50 fokra állítsuk. Ha lehet, akkor állítsunk légkeveréses funkciót. Néha érdemes ránézni, kinyitni az ajtót, nehogy túlmelegedjen, és megégjenek a levelek. Ha szükséges, időnként forgassuk meg a növényeket a sütőlapon.

A legtöbb gyógynövény kevesebb mint egy óra alatt kiszárad.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd morzsoljuk össze és tároljuk légmentesen záródó edényben. Így akár fűszerkeverékeket is készíthetünk. 

Szárított fűszernövények használata

Ha leveleket szárítottunk, akkor egy mozsárban összetörhetjük őket, így is eltehetjük. De ha ágakat szárítottunk, akkor csak tegyük egy befőttesüvegbe, és ha fel akarjuk használni,

törjünk le egyet és morzsoljuk az ételbe.

Egy evőkanál friss fűszernövényt egy teáskanál szárítottal helyettesíthetünk, mert a szárított fűszernövények koncentráltabbak, mint a frissek. Ezeket egy évig lehet felhasználni, amikor elvesztik a színüket, akkor az ízüket is. Ekkor kénytelenek leszünk kidobni, hiszen nincs értelme a használatuknak.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: