Az útifűmaghéj 5 csodálatos és megdöbbentő hatása a szervezetre

útifű maghéj
Vágólapra másolva!
Az útifű egy Indiában és Iránban őshonos növény, a magjait elsősorban gyógyászati célokra szokták felhasználni. Az útifűmaghéj a gluténérzékenyek számára lehet igazán ismerős, hiszen a gluténmentes kenyér- vagy zsömlereceptek gyakran igénylik. Sokan azonban keveset tudnak róla, pedig számos megdöbbentő és csodálatos egészségügyi hatása van.
Vágólapra másolva!

Milyen egészségügyi hatásai vannak?

1. Magas rosttartalma miatt megszüntetheti a székrekedést, csökkenti az éhségérzetet, segít megtisztítani a bélfalakat és hozzájárul az egészséges emésztéshez is.

2. Szintén a rosttartalmának köszönhetően csökkentheti a koleszterin- és a vércukorszintet.

3. Segíti a fogyást, hiszen rosttartalma miatt eltelít, fokozza a teltségérzetet. Ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ezért érdemes például a reggelihez fogyasztani.

Az útifűmaghéj rendszeres fogyasztásával bőven fedezhető az ajánlott rostmennyiség Forrás: Shutterstock

4. Hihetetlen a rosttartalma, hiszen mindössze egy kiskanálnyi 5 g rostot tartalmaz. Az ajánlott napi beviteli mennyiség körülbelül 30 g. Tehát az útifűmaghéj rendszeres fogyasztásával bőven fedezhető az ajánlott rostmennyiség.

5. Erősíti az immunrendszert azáltal, hogy megtisztítja a bélfalat, lepucolja a salakanyagokat, így megtisztulnak a bélbolyhok, és a bélflóra összetétele és egyensúlya is helyreáll.

Ennek következtében megnövekszik a jó bélbaktériumok száma, jó lesz az emésztés, az anyagcsere, és megerősödik az immunrendszer.

Hogyan fogyasszuk?

A rostban gazdag táplálkozás, tehát az útifűmaghéj rendszeres fogyasztása is igényli a megfelelő mennyiségű vízbevitelt. A szakértők szerint 1 gramm rost mellé 4-500 ml vizet kellene meginni.

Felhasználhatjuk a péksütemények, kenyerek készítése során, beleszórhatjuk a reggeli omlettbe, és a turmixoknak is kiváló kiegészítője.

Úgy is fogyaszthatjuk, hogy egy evőkanálnyi mennyiséget elkeverünk valamilyen folyadékban (lehet víz vagy tea, de gyümölcslé is), és reggeli előtt megisszuk. Elkeverhetjük továbbá a joghurtban, gyümölcspürében, sőt a reggeli gabonapehelyben is.

Ha a béltisztítás a cél, akkor a fentebb leírt egy evőkanálnyi mennyiséget keverjük el vízben, ezt igyuk meg éhgyomorra. Ezután igyunk még rá legalább két nagy pohár vizet, és csak félóra múlva lássunk neki a reggelinek.

Rendszeres használata előtt mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Palacsinta útifűmaghéjból

Hozzávalók:

  • 25 g útifűmaghéj
  • 3 tojás
  • 200 ml tej + 100 ml, ha a tészta igényli
  • 20 g kókuszzsír, meglágyítva
  • 2 teáskanál cukor

Elkészítés:

Tegyük a hozzávalókat egy tálba, azután keverjük össze egy robotgéppel.
Kezdjük el kisütni a palacsintát a szokott módon.
Az útifűmaghéj folyamatosan fogja magába szívni a nedvességet, ezért érdemes időközben még tejet vagy szódát hozzáönteni.