Az ehető virágok izgalmasabbá tehetik ételeinket, ráadásul finomak és egészségesek is. Ha kiszárítjuk az ehető virágokat, hónapokig, sőt akár évekig is megőrizhetjük őket. Tehát akár télen is süthetünk levendulás süteményt, vagy ihatunk rózsaszirmos lattét. Ugyanakkor nem minden virág szárítható egyszerűen. Íme néhány tipp, hogyan szárítsuk ki, illetve hogyan fogyasszuk az ehető virágokat.

Válasszuk ki a szárítandó virágot

Egyes virágokat könnyebb kiszárítani, mint másokat. A magas víztartalmú virágokkal például nehéz dolgunk lehet. Mindig takarítsunk be több virágot, mint amennyire szükségünk van, 

mert a szárítás során lesz lemorzsolódás. 

A következő virágokat száríthatjuk könnyen légszárítással: körömvirág, búzavirág, levendula, rózsa, cickafark, citromfű, majoranna virága, katicavirág, zsálya, ánizs.

A teljesen kinyílt virágok szirmai sokszor lehullanak a szárítás soránForrás: Shutterstock

A virágok betakarítása szárításhoz

A legjobb idő a késő reggel, miután a harmat elpárolgott a levelekről. Arra figyeljünk, hogy a virágok ne legyenek még teljesen kinyílva. 

A teljesen kinyílt virágok szirmai sokszor lehullanak a szárítás során. 

Érdemes kísérletezni, hogy a virágzás melyik stádiumában működik igazán jól a szárítás.

Légszárítás a kamrában

Amint levágtuk a virágokat, érdemes csokorba kötni, majd fejjel lefelé felakasztani egy jól szellőző helyen. Fontos, hogy jól átjárja a levegő, így kisebb a valószínűsége, hogy bepenészedik. Közvetlen napfénytől óvva, lehetőleg sötétben szárítsuk a virágokat. Minél több nap éri, annál jobban halványul a színe. 

A csokrokat ne tegyük túl közel egymáshoz, és szintén fontos, hogy a hely, ahol szárítunk, alacsony páratartalmú legyen. 

Ha csak a virágfejeket szárítjuk, akkor tegyük egy sütőlapra, jól oszlassuk el rajta, és szintén rakjuk sötét, jól szellőző helyre. A szárítási idő függ a virág típusától és a szárítási körülményektől. A legtöbb virágot 10-12 napig szárítjuk. Ezt követően tárolhatjuk légmentesen záródó edényekben.

Ehető virágok egészségügyi hatása

Vannak olyan virágok, amelyeket bár szárítani nem olyan egyszerű, frissen fogyasztva valódi ízélményt nyújtanak. Sőt, nemcsak finomak, de még tápanyagokban is gazdagok.

Kattintson a képre, hogy elolvassa, milyen virágokat lehet megenni!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Front Roe

Néhány fontos szempontot azonban nem árt figyelembe vennünk. Például, hogy csak olyan virágot szedjünk le, 

amelynek fajtájában teljesen biztosak vagyunk. 

Lehet, hogy szépek, édesek és színesek, okozhatnak kellemetlen tüneteket, ha nem az ehető fajtákat fogyasztjuk. 

Amennyiben biztosra akarunk menni, érdemes áttanulmányozni a szakkönyveket vagy szakember segítségét kérni. 

Ne szedjünk út mellett növő vagy permetezett virágokat! A legjobb, ha a magunk által termesztett fajtákat választjuk, vagy azokat, amelyeket direkt erre a célra szüreteltek. Virágporra érzékeny személyeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk!