Egy marék ebből a dióféléből aranyat ér a testnek

pisztácia
Vágólapra másolva!
A pisztácia Közép-Ázsiában őshonos, gazdag fehérjeforrás, rengeteg élelmi rost, vitamin és ásványi anyag van benne. Mindezen tulajdonságai teszik olyan tökéletes snackké. Egészséges szénhidrátokhoz juthatunk, és még az étvágy csökkentésében is a segítségünkre lehet. És ez csupán néhány ok, amiért ajánlott rendszeresen pisztáciát enni.
Vágólapra másolva!

A pisztácia rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezt úgy, hogy szabályozza a koleszterinszintet, a vérnyomást, illetve a vércukorszintet is.

Hozzájárul továbbá az agy egészséges működéséhez, amely a benne lévő luteinnek köszönhető.

Sőt, a lutein még a szemre is jó hatással van. A pisztácia egészséges zsírok forrása is, így energiát ad egy fáradt napon. Kis helyen is elfér, könnyen magunkkal vihetjük, így bármikor bekaphatunk belőle egy marékkal, ha megéheznénk.

A pisztácia a legkisebb kalóriatartalmú dióféle Forrás: Shutterstock

Magas az antioxidánstartalma, amely megakadályozza a sejtkárosodást, kulcsszerepet játszik egyes betegségek kialakulásának csökkentésében. A diófélék közül a pisztácia tartalmazza a legtöbb luteint és zeaxantint, mindkettő nagyon fontos antioxidáns, a szem egészségének megőrzésében van kiemelt szerepük.

Szerencsére a pisztácia a legkisebb kalóriatartalmú dióféle.

28 gramm mindössze 159 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi dió 185-öt, ugyanennyi pekándió pedig 193-at. Ha a fehérjetartalmat nézzük, akkor a mandula van az első helyen, ám a pisztácia a másodikon.

Emellett nagyon sok elengedhetetlen esszenicális aminosav is van benne.

A pisztácia gazdag rostban és fehérjében, mindkettő növeli a teltségérzetet, tehát kevesebbet fogunk enni. A sok rost jó a bél baktériumai számára.

Hogyan fogyasszuk?

A pisztáciát ehetjük magában snackként, készíthetünk belőle fagylaltot, beleszórhatjuk a reggeli granolába, rászórhatjuk a salátánkra, de akár szószt, csokoládés süteményt,

müzliszeletet és házi csokoládét is készíthetünk belőle.

Jól feldobja a pitéket, a narancssalátát, a kekszeket, és még a sajtgolyókat, a kakaós csigát, a rizssalátát, a répasalátát, a citromtortát és az édes kenyereket. Jól illik a bárányhoz, a disznóhoz, de még a csirkéhez is. Akár be is panírozhatjuk vele a csirkemelleket.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Spagetti pisztáciával

Hozzávalók:

  • 200 g spagetti
  • 50 pisztácia
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Főzzük meg a tésztát a szokott módon.
Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, sózzuk, szórjuk meg az apróra tört pisztáciával és a citromreszelékkel.
Forgassuk át és már kész is.