Bevallom, a tavaszi fagyok után nem is reménykedtem abban, hogy lesz termés a fákon. A sárgabaracknak annyi, az őszibaracknak is, a szilva sem bővelkedik, és úgy tűnt cseresznyéből sem lesz sok. A minap azonban kint tevékenykedtem az udvaron, felpillantottam az óriási cseresznyefára, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egyre jobban pirosodik. Akkor mégis lesz termés! – gondoltam lelkesen, hiszen a cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Még emlékszem, gyerekként mennyit másztam fára, az ágakon ülve eszegettem a cseresznyét. Noha ma már nem vagyok akkora akrobata, a cseresznyét még mindig imádom. Szóval a jó hír, hogy érik a cseresznye! A kérdés pedig az, hogy mit készítsünk belőle?
Az egészséges cseresznye
A cseresznye nemcsak ízletes, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben is gazdag.
Fehérje, rost, C-vitamin, kálium, réz, mangán van benne.
A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásához, míg a kálium szükséges az izmok összehúzódásához, az idegműködéshez, a vérnyomás szabályozásához és sok más testi folyamathoz is.
A cseresznye jó rostforrás is, így segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bél egészséges működését. Magas az antioxidánstartalma is, amely még táplálóbbá teszi.
Cseresznye a konyhában
Nem lehet teljes a nyár cseresznye és isteni cseresznyés receptek nélkül. Kattintson a képre a galériáért, és nézze meg, mi mindent készíthetünk cseresznyéből.
Cseresznyés clafoutis
Ez a rusztikus francia desszert hamar a kedvencünkké válik.
Hozzávalók:
- 3 bögre friss cseresznye
- 3 tojás
- 2 evőkanál vaj, megolvasztva
- 64 g cukor
- 64 g liszt
- csipet só
- 240 ml tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál mandulakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, hintsük meg porcukorral.
Rakjuk bele a magozott cseresznyét, és tegyük félre.
Keverjük össze a tojást, a cukrot, a sót és a kivonatokat egy tálban.
Keverjük hozzá az olvasztott vajat.
Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze megint.
Öntsük a keveréket a cseresznyére, és süssük 35-50 percig.
Akkor jó, ha a teteje aranyszínű.
Tálaljuk porcukorral.