Érik a cseresznye, mit készítsünk belőle?

2020.06.05. 10:23

Bevallom, a tavaszi fagyok után nem is reménykedtem abban, hogy lesz termés a fákon. A sárgabaracknak annyi, az őszibaracknak is, a szilva sem bővelkedik, és úgy tűnt cseresznyéből sem lesz sok. A minap azonban kint tevékenykedtem az udvaron, felpillantottam az óriási cseresznyefára, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egyre jobban pirosodik. Akkor mégis lesz termés! – gondoltam lelkesen, hiszen a cseresznye az egyik kedvenc gyümölcsöm. Még emlékszem, gyerekként mennyit másztam fára, az ágakon ülve eszegettem a cseresznyét. Noha ma már nem vagyok akkora akrobata, a cseresznyét még mindig imádom. Szóval a jó hír, hogy érik a cseresznye! A kérdés pedig az, hogy mit készítsünk belőle?

Az egészséges cseresznye

A cseresznye nemcsak ízletes, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi vegyületekben is gazdag.

Fehérje, rost, C-vitamin, kálium, réz, mangán van benne.

A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásához, míg a kálium szükséges az izmok összehúzódásához, az idegműködéshez, a vérnyomás szabályozásához és sok más testi folyamathoz is.

A cseresznye jó rostforrás is, így segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bél egészséges működését. Magas az antioxidánstartalma is, amely még táplálóbbá teszi.

Cseresznye a konyhában

Nem lehet teljes a nyár cseresznye és isteni cseresznyés receptek nélkül. Kattintson a képre a galériáért, és nézze meg, mi mindent készíthetünk cseresznyéből.

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: pixabay.com

Cseresznyés clafoutis

Ez a rusztikus francia desszert hamar a kedvencünkké válik.

Hozzávalók:

  • 3 bögre friss cseresznye
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál vaj, megolvasztva
  • 64 g cukor
  • 64 g liszt
  • csipet só
  • 240 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál mandulakivonat

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, hintsük meg porcukorral.
Rakjuk bele a magozott cseresznyét, és tegyük félre.
Keverjük össze a tojást, a cukrot, a sót és a kivonatokat egy tálban.
Keverjük hozzá az olvasztott vajat.
Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze megint.
Öntsük a keveréket a cseresznyére, és süssük 35-50 percig.
Akkor jó, ha a teteje aranyszínű.
Tálaljuk porcukorral.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: