Mi hol van jó helyen a hűtőben?

2020.06.05. 13:00

A jól berendezett hűtőszekrény alapvető fontosságú a biztonságos tárolás szempontjából. Nemcsak a hűtőszekrény ideális hőmérséklete a fontos, hanem az ételek helyes tárolása is. Nemcsak az élelmiszerpazarlást minimalizálhatjuk így, de még az ételmérgezés esélyét is. Íme egy praktikus útmutató arról, hogyan töltsük fel helyesen a hűtőszekrényt, hogy a lehető leghosszabb ideig maradjanak frissek az élelmiszerek.

Mi hol van jó helyen a hűtőben?

A legfelső polcra kerüljenek a főtt és készételek, a középső polcokra pedig a tejtermékek, mint a tej, sajt, joghurt és a vaj, illetve a többi becsomagolt élelmiszer, mint a szalámik stb. 

Az alsó polc a hűtő leghidegebb része, ahol a nyers húst és halat érdemes tartani. 

Ha a nyers húsokat az alsó polcon tartjuk, távol minden más élelmiszertől, csökkenthetjük a keresztszennyeződés kockázatát. Ha fentebb tennénk, a leve akár lecsöpöghetne, és beszennyezhetné a többi élelmiszert. A tojást tárolhatjuk az alsó polcon vagy az ajtó rekeszében. 

A fiókokba a zöldségeket, salátákat és gyümölcsöket tegyük. Ez jó hely a gyógynövények tárolására is. 

Az ajtó a hűtő legmelegebb része, itt a legmagasabb a hőingadozás. Tároljunk itt olyan élelmiszereket, amelyek természetesen tartósítottak, mint a lekvárok, a gyümölcslevek vagy a fűszerek.

Forrás: Shutterstock

10 extra tipp a tároláshoz

1. A nyers és a főtt ételeket amennyire csak lehet, tartsuk távol egymástól. A főtt étel kerüljön a legmagasabb polcra, a nyers pedig a legalacsonyabbra, így biztosan nem fog szennyeződni.

2. Rendszeresen tisztítsuk a hűtőszekrényt, ne hagyjuk lerakódni a szennyeződéseket. 

Mindenképpen takarítsuk a sarkokat is! 

3. A friss alapanyagokat, például a salátákat vagy gyógynövényeket ne rakjuk túlságosan hátra, mert ott jóval hidegebb van. Könnyen elveszthetik az ízüket, ha túl hidegre kerülnek.

4. A vaj és a lágy sajtok kerüljenek a középső polcra, de akár az ajtópolcra is tehetjük ezeket.

5. Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyünk a hűtőbe, mint az avokádó, a banán, a nektarin, az őszibarack, a körte, a szilva, a paradicsom. Ezek olyan gázokat bocsájtanak ki, amelyek gyorsítják az érési folyamatokat, így a mellettük lévő zöldségek gyorsabban tönkremehetnek. 

6. Felbontás után az ételízesítőket, a lekvárokat és a dzsemeket a hűtőben kell tartani. 

7. Minden főtt és nyers élelmiszert érdemes jól lefedni.

8. Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtőszekrénybe, mert növeli a hőmérsékletet. Ez ételmérgezéshez vagy energiapazarláshoz vezethet.

9. Ne szobahőmérsékleten olvasszuk a húst és a halat, mert ezzel szaporodhatnak a baktériumok. 

A fagyasztóból tegyük a hűtőbe inkább, hagyjuk ott kiolvadni. Ez több időt vesz igénybe, de biztonságosabb. 

10. A hűtő rendszerezésénél figyeljünk arra, hogy az újonnan vásárolt termékeket ne a régiek elé tegyük. Így könnyebben elfeledkezünk róluk, ami szintén pazarláshoz vezethet.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: