Az eper szezonja lassan eléri a csúcsát, nem győzzük betakarítani a kerti epret. Már lekapkodtunk néhány szemet, meg is ettük jóízűen, sőt még házi fagyit is készítettünk belőle. Hamarosan azonban a most még zöldes bogyók is pirosba fordulnak, minket meg eláraszt a sok finom gyümölcs. Ilyenkor jöhet jól egy finom eperdzsemrecept, mint amilyen Jamie Oliveré.

A lekvárkészítés valójában nagyon könnyű dolog. A következő finomság pedig nemcsak a mi ízlelőbimbóinknak áldás, de még ajándéknak is kiváló. Legyünk kreatívak! Készítsünk szép címkéket, és lepjük meg vele a szeretteinket.

Fogyasszuk vajas pirítósra kenve, palacsintán, gofrin, tejberizshez, rizspudinghoz vagy süteményekhez adva.

Mielőtt nekifognánk, sterilizáljuk a befőttesüvegeket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Vagy tegyük őket a mosogatóba és forrázzuk le, vagy főzzük ki forrásban lévő vízben, vagy tegyük egyszerűen a mosogatógépbe.

Forrás: Shutterstock

Eperdzsem

Hozzávalók:

  • 500 g cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kg eper, megmosva, levele eltávolítva

Elkészítés:

Kaparjuk ki a vaníliarúd magját és belsejét, szórjuk egy nagy edénybe a cukorral és az eperrel.
Törjük össze az egészet burgonyatörővel.
Forraljuk fel a keveréket és főzzük körülbelül 5 percig.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd osszuk el a sterilizált üvegekben.
Tegyük száraz dunsztba 2-3 napra, azután tartsuk a hűtőben.
Felbontás után egy héten belül fogyasszuk el, mert hamar elromlik.