Hogyan tároljuk az almát, hogy a lehető legtovább maradjon friss?

2020.06.17. 12:09

Az alma frissességét is a helyes tárolási mód határozza meg. Ha rosszul tároljuk, sokkal hamarabb tönkremegy. De vajon hogyan érhetjük el, hogy a lehető legtovább friss maradjon?

Az alma körülbelül egy hétig marad friss szobahőmérsékleten, a hűtőben egy-két hónapig. Ez nem azt jelenti, hogy nem tárolhatjuk a pulton, például egy gyümölcskosárban, csak ebben az esetben érdemes néhány napon belül megenni.

Ha viszont kaptunk egy nagy zacskó almát a szomszéd fájáról, akkor inkább tegyük a hűtőbe.

Fontos azonban, hogy ne tároljuk az almát más gyümölcsökkel együtt, mert az alma etilén gázt bocsát ki, amely érésfokozó. Így az almával együtt tárolt gyümölcsök gyorsabban megromlanak, mint egyébként.

Forrás: Shutterstock

Mi a helyzet a felvágott almával?

Megpucoltuk vagy felvágtuk az almát? Ebben az esetben is mehet a hűtőbe. A barnulás elkerülése érdekében

áztassuk pár percig citromlében.

A citromsav lassítja az oxidáló folyamatot. Tegyük ezután a citrommal kezelt almadarabokat egy légmentesen lezárt edénybe, aztán a hűtőbe. Körülbelül egy hétig fogyasztható.

Honnan tudhatjuk, hogy lejárt az alma ideje?

Onnan, hogy a régi alma bőre ráncos, elszíneződött. Ha felvágjuk, akkor a belseje kásás. Ugyanakkor ezeket az almákat is fel lehet még használni például desszertekben.

Készíthetünk belőle például almás piskótát!

Almás piskóta

Hozzávalók:

  • 350 g reszelt alma
  • 1 tojás
  • 155 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Hámozzuk meg, majd reszeljük le az almát.
Verjük fel a tojásokat a cukorral egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a fahéjat és a vaníliáscukrot.
Öntsük hozzá a tojásos keverékhez, és dolgozzuk össze.
Nyomkodjuk ki az almából a levet, keverjük a masszához.
Öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük légkeveréssel 20-25 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk porcukorral megszórva.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: