Faszénen sült édes kürtőskalács - recept

kürtőskalács
Vágólapra másolva!
Rengeteg isteni finomság készülhet faszénen, de mind közül a kedvencünk mégis a kürtőskalács. A piacok és a vásárok kedvenc édessége végre hozzánk is ellátogathat. Nagyon egyszerű elkészíteni, bátran próbálkozzunk meg vele. Előtte azonban mindenképp szerezzünk be kalácssütőket, amire fel tudjuk tekerni a tésztát. Ízesítsük ízlés szerint.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 ml langyos tej
  • 30 g élesztő
  • 65 g cukor
  • 60 g olvasztott margarin
  • 2 tojás
  • vaníliás cukor, darált dió, fahéjas cukor vagy kókuszreszelék

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt és öntsük bele a tejet.
Keverjük össze, hagyjuk, hogy az élesztő feloldódjon.
Takarjuk le 5-10 percre.
Keverjük össze a vajat, a cukrot és a tojást, majd keverjük bele a lisztbe.
Dagasszuk a tésztát pár percig, aztán formázzunk belőle gömböt és letakarva hagyjuk pihenni még 35 percet.
Nyújtsuk ki lisztezett felületen, és vágjunk belőle körülbelül 2-3 centiméteres csíkokat.
Ezt tekerjük fel a kalácssütőre.
Készítsük ki a vaníliás cukrot, a fahéjas cukrot, a darált diót vagy a kókuszreszeléket ízlés szerint egy tálcára és forgassuk meg benne a kalácsot.
Süssük faszén fölött 15-20 percig, közben lassan forgassuk.

Nincs otthon kalácssütő?

Csomagoljunk be egy sörösdobozt alufóliába, szúrjunk bele egy nyársat, és már kész is! Tekerjük rá a tésztát és süssük meg faszén fölött!