A napokban zajlott az XXIV. Egri Borvidéki Borverseny, amelyen 40 termelő 236 mintáját zsűrizték. A 3 napon keresztül zajló borversenyen a borvidék legjobb fehérbora a Varsányi Pincészet 2019-es Olaszrizlingje lett a Grand Selection sorozatból.

A két változó összetételű szakmai bizottság és a három főből álló csúcszsűri a 100 pontos OIV-rendszer szerint pontozta a borokat. Vitás esetben az utóbbi döntött, ahogyan történt ez a fehérborok esetében is.

A csúcszsűri elnöke az első napon Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának Igazgatója,

a második napon pedig Maróti Attila, a Felső-Magyarországi Borrégiós Tanács elnöke, míg a harmadik napon Dr. Kosárka József, a Magyar Borszakírók Szövetségének elnöke volt.

Forrás: Polyák Attila

A Varsányi Pincészet Olaszrizlingjének története hosszú évekre nyúlik vissza. Varsányi Lajos a kétezres évek elején telepítette ezt a fajtát az Egerhez közeli Verpelét határában, a Szent István-hegyen.

A domboldal akkoriban a hobbikertészek és a műkedvelő szőlészek Mekkája volt.

Varsányi szembement az akkori helyi szokásokkal: a gazdag, barna erdőtalajba nem a környéken szokásos vörösbor-szőlőfajtát, hanem fehérbor-szőlőt, vagyis rizlinget ültetett.

Akkoriban ez felért egy szentségtöréssel, ám apám mégis mélyen hitte, hogy ez a vulkánok formálta, tápanyagban bővelkedő föld egyszer még aranyat érhet

– emlékszik vissza Varsányi Katalin, az alapító lánya, a pincészet tulajdonosa.

Az idő pedig őt igazolta

– mondja, hozzátéve azt is, hogy mindig is fontosnak tartották a különböző versenyeken való megmérettetést.

Méghozzá azért, mert az ilyen seregszemlék szembesítenek minket a valósággal. Ráadásul az Egri Borversenyen a borvidék legjobb borászai bírálják el a borvidék legjobb borait.

Tavaly egyébként a Varsányi Pincészet egyik rozéja lett az Egri Borvidék legjobb rozéja.