A nagyi kovászos uborkája örök nyári kedvencünk

2020.06.29. 08:51

Amint beköszönt a nyár, a meleg napsütéses idő, a legtöbben azonnal nekifognak kovászos uborkát készíteni. Annyira összfonódott ezzel az évszakkal, hogy szinte nincs nyár kovászos uborka nélkül. Olyan finom, hogy nem elégszünk meg azzal, ha csak köretként fogyaszthatjuk: szendvics mellé, előételként, mártogatóssal és magában is szívesen ropogtatjuk. Ha még nem készített kovászos uborkát, itt az ideje kipróbálni. Csak uborka, só, víz, kenyér és kapor kell hozzá. Meg persze napsütés!

A kovászos uborka receptje családonként eltérő lehet. A só, az uborka, a víz, a kapor és a kenyér persze alap, de kerülhet még bele például

fokhagyma, babérlevél, mustármag, koriander, szőlőlevél, torma és bors is. Ízlés dolga!

Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő receptet, kísérleteznünk kell. Ha még sosem csináltunk kovászos uborkát, kezdjük az alaprecepttel, majd amikor már belejöttünk, jöhet a próbálgatás.

Íme a legfinomabb kovászos uborka alapreceptje a nagyitól!

Kovászos uborkaForrás: Ács Bori

Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2 kg kovászolni való uborka
  • 1,5-2 liter víz
  • 1 csokor kapor
  • 2 vastag szelet kovászos kenyér
  • 2 evőkanál só

Elkészítés:

Mossunk ki és szárítsunk meg egy ötliteres üveget.
Tegyük fel a vizet forrni a sóval.
Amint felforrt, hagyjuk kihűlni.
Tisztítsuk meg alaposan az uborkát egy teljesen új mosogatószivaccsal.
Vágjuk le a tetejüket, vágjuk félbe hosszanti irányba, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk végig.
Aztán vágjuk be még egyszer hosszanti irányba, de megint ne vágjuk végig. Így kapunk négy szelet uborkát, amiket már csak a vége tart össze.
Csomagoljuk be a kenyeret textilzsebkendőbe.
Tegyük az üvegbe a kaprot, rendezzük el benne az uborkát is, majd öntsük fel a sós vízzel.
A tetejére rakjuk a kenyeret, majd rá egy kis tányért.
Így le is lesz fedve és forrni is tud.
Két-három nap alatt a napos teraszon vagy ablakpárkányon elkészül.
Vegyük ki belőle a kenyeret, és kóstoljuk meg az uborkát.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: