Az étcsokoládé újabb jótékony hatásait fedezték fel

csokoládé
Vágólapra másolva!
A csokoládét sokan bűnös élvezetnek tekintik, de valójában inkább bátran hívhatjuk édes élvezetnek. Nem a tejcsokoládéról beszélünk, hanem a kissé kesernyés, több mint 70% kakaótartalmú étcsokoládéról. Az étcsokoládé általában 50-90% kakaót tartalmaz, amely tele van flavonoidokkal. Ez felelős a kakaó, így az étcsokoládé csodás egészségügyi előnyeiért.
Vágólapra másolva!

A kakaó és a csokoládé jótékony hatásait először a maják élvezték évszázadokkal ezelőtt. Erjesztett italként fogyasztották,

különböző fűszerekkel ízesítették.

A csokoládét a spanyolok hozták Európába a 16. században. Kezdetben természetes gyógyszerként tartották számon, aztán végül elnyerte a mai formáját.

Forrás: Shutterstock

A kutatások szerint az étcsokoládé tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. A kutatók úgy gondolják, hogy az antioxidánsok segíthetnek a fogyásban és megőrzik a szív egészségét.

A teobromin a kakaó jól ismert vegyülete, amely segíthet csökkenteni a testben lévő gyulladást és a vérnyomást.

Egy tanulmány szerint a kunai indiánok, egy panamai törzs, naponta több mint öt bögre kakaóport fogyasztanak el. A vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy ezeknél a törzseknél a rák, a cukorbetegségek és szívbetegségek miatti halálozási arány kisebb, mint a városlakóknál.

Érdekes továbbá, hogy a magas sóbevitel ellenére a magas vérnyomás ritka a kunai indiánok körében.

A kutatók ezt a flavonoidokban gazdag kakaónak tulajdonították.

Egy másik tanulmány szerint az étcsokoládé még az anyagcserét is támogatja, ráadásul csökkenti a szorongást.

Az összefüggések megértése érdekében a kutatók 1514 férfit és 1528 nőt vontak be a vizsgálatba.

A résztvevők étcsokoládébevitelét kérdőívek segítségével értékelték, a szorongásuk szintjét pedig a Spielberg-kérdőív alapján vizsgálták. Ezt követően a résztvevők 70%-át tíz éven keresztül nyomon követték. A kutatók rájöttek, hogy a rendszeres étcsokoládéfogyasztás csökkentheti a stresszt és a szorongást.