Hogyan főzzünk borral?

főzés borral
Vágólapra másolva!
Szokták mondani a rossz borra, hogy főzéshez még jó lesz. Ám ez egyáltalán nem igaz. Ha nem jó az íze, ha túl savas a bor, akkor nem adja hozzá az ételhez azt a gazdagságot, amiért megérné felhasználni. Csak olyan bort válasszunk főzéshez, amit magában is szívesen meginnánk. Ez az egyik alapszabály. Lássuk, mit kell még figyelembe vennie, ha borral főz.
Vágólapra másolva!

1. A bort a főzés korai szakaszában kell hozzáadni. Ha túl későn adjuk hozzá, akkor a végeredmény nem biztos, hogy ízletes lesz. Ez azért van, mert a bornak nincs elég ideje elpárologni, és felborul az ízegyensúly a kész ételben.

2. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik recepthez milyen bor kell, akkor gondoljunk arra, hogy mellé mit innánk.

Ez nagy segítség lehet, ha tényleg elakadunk és tanácstalanok vagyunk. Például a csirke-, a sertés- és a halételekhez jól illik a fehér, míg a marha és egyéb vörös húsokhoz inkább a vörösbor.

Forrás: Shutterstock

3. Az emberek gyakran társítják a paradicsomos ételekhez a vörösborokat. Ám ha nem vörös hús kerül a paradicsomos mártásba, akkor sokkal jobb választás mellé a fehérbor.

Különösen, ha fokhagymát és petrezselymet is teszünk bele.

4. Ha igazán lágy húst szeretnénk készíteni, akkor pácoljuk meg borban. A borban található tanninok fokozzák a hús ízét. Azonban figyeljünk az időre, hiszen a bor savassága elkezdi megbontani a hús rostjait. Ne hagyjuk túl sokáig a húst a boros pácban.

5. A desszertekhez desszertbor dukál, ám az édes vörös- és fehérborokkal is jól működnek a receptek.

6. Ha felbontottuk a bort, és nem fogyott el mind, tegyük a hűtőbe. Így körülbelül egy hétig áll el.

7. Ne gondoljuk, hogy nagyon drága bort kell használnunk a főzéshez. Csak annyi a lényeg, hogy inkább jobb minőségű bort válasszunk, mint egy nagyon olcsó fajtát vagy éppen főzőbort. Ezeknek általában rosszabb a minősége.

8. Ha az ételünk hosszabb ideig fő, akkor éppen egy közepes minőségű, olcsóbb bor is megteszi, ugyanakkor, ha például mártást készítünk belőle,

és kevesebb hő éri, akkor maradjunk a jobb minőségnél.

9. A bort érdemes ellensúlyozni még akkor is, ha a recept külön nem írja elő. A túl sok bort ellensúlyozhatjuk levesalaplével, tejszínnel vagy paradicsomlével.

10. Ha maradt meg bor, és nem akarjuk elfogyasztani, akkor öntsük jégkockatartóba, és tegyük a fagyasztóba. Így a bor sem megy kárba, és legközelebb is kéznél lesz.