Megvan Magyarország legjobb kenyere

Vágólapra másolva!
Nyílt zsűrizésen dőlt el, melyek Magyarország legjobb kenyerei. Ötfős szakmai zsűri választotta ki a döntőbe jutott kenyerek közül azt, amely a szigorú bírálati szempontoknak a legjobban megfelel. A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét. Két kategóriában – Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér – mérettethették meg termékeiket a magyar pékek. Hogy végül melyek lettek a kategóriájukban a legjobbak, csak augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben derül ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette Kenyérversenyét. Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér.

A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását.

Az Innovatív kategóriában - ami igen népszerű volt a versenyzők körében - gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.

A Magyar Pékszövetség kenyérversenyének második körös zsűrizésére váró kenyerek Forrás: MTI/Mónus Márton

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.

Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 termék került behívásra a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 db Szent István napi és 8 db Innovatív – holtverseny miatt).

A zsűrizés alkalmával eldőlt, hogy melyik kategóriában, melyik kenyér bizonyult a legjobbnak, ugyanakkor az eredményt még nem tudjuk.

A szakmai zsűri pontozásos értékelését még összesítik a Pékszövetség munkatársai és az eredményt egészen augusztus elejéig hétpecsétes titokként őrzik. A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják be a Parlamentben. A nagyközönség először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban kóstolhatja, és vásárolhatja az év kenyereit.