Betiltják a kutyahús kereskedelmét egy kambodzsai tartományban

kutyahús
Vágólapra másolva!
Betiltják a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban.
Vágólapra másolva!

Sziemreap tartomány illetékes hatósága - az országban elsőként - a hét elején adott ki rendeletet a kutyahús értékesítésének, vásárlásának és az ebek élelmezési célokat szolgáló leölésének a betiltásáról.

A kutyahússal való kereskedelem ugyanakkor legális marad a délkelet-ázsiai ország más részein.

Az ausztriai székhelyű Four Paws és az Animal Rescue Cambodia nevű állatvédő szervezetek friss jelentésében szereplő becslések szerint évente 2-3 millió kutyát ölnek le Kambodzsában a húsukért és Sziemreap tartomány az egyik legfőbb beszerzési forrása az állatoknak, amelyek egy része ellopott házi kedvenc.

kutyahús Forrás: Shutterstock

A két szervezet Sziemreapban 21, Kambodzsa fővárosában, Phnompenben 110 olyan éttermet azonosított, amely kutyahúsra specializálódott. A tartomány mezőgazdasági, erdészeti és halászati hivatalának vezetője, Tea Kimsoth szerint

a kereslet megugrásának hátterében a külföldi turisták, elsősorban a dél-koreaiak állnak, akik körében nagyon népszerű a kutyahús.

A rendelet szerint akit a jövőben kutyahúsárusításon kapnak, először csak aláíratnak vele egy nyilatkozatot, hogy többé nem tesz ilyet. A többszörös szabálysértőket azonban akár öt év börtönre és 7-50 millió riel (549 ezer - 3,9 millió forint) pénzbírságra is ítélhetik.

A tiltást azzal indokolják, hogy a tartomány népszerű turistacélpont és szent terület.

Angkorvat több mint kétmillió látogatót vonz évente, igaz, a koronavírus-járvány miatt idén változtak a mutatók. A rendelet kitér arra is, hogy a kutyák hűséges háziállatok, az otthonok, gazdaságok és haszonállatok védelmezői, emellett a kutyahús kereskedelme embertelen dolog, valamint veszélyes is a betegségek esetleges terjesztése miatt.

Az idősebb kambodzsaiak tartózkodnak a kutyahúsevéstől, mivel úgy tartják, hogy balszerencsét hozhat, ám a fiatalabb nemzedék körében kisebb divatja van a gyakorlatnak. A megannyi kampány ellenére Laosz, Vietnam, Kambodzsa és Thaiföld több területén is esznek és értékesítenek kutyahúst.