Hogyan készítsünk angol kenyérpudingot klasszikus módon?

kenyérpuding
Vágólapra másolva!
Egyes történészek szerint az emberek már évszázadok óta készítenek kenyérpudingot, noha a receptet csak a 17. századi Angliában írták le. Szerencsére nem kell visszautaznunk az időben vagy régimódi írásos recepteket követnünk ahhoz, hogy belekóstolhassunk a klasszikus kenyérpudingba. Ez a recept a régi Angliát idézi.
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Klasszikus kenyérpuding

A kenyérpuding titka a szikkadt kenyérben rejlik. Ki gondolta volna, hogy a kétnapos kenyérrel ilyen csoda történhet? A szikkadt kenyér jobban felszívja a mártást, mint a friss, ezért használjuk ezt a receptben.

Hozzávalók a kenyérpudinghoz:

  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 és ¼ bögre tejszín
  • 2 bögre tej
  • ½ bögre vaj, megolvasztva
  • ¼ bögre cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • egy csipet só
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 8-10 szelet kenyér

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 bögre vaj, kockára vágva
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 bögre tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • egy csipet szódabikarbóna

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze egy tálban a tojásokat, a tojássárgáját, a tejet, a tejszínt, a vajat, a cukrot, a fahéjat, a vaníliát, a szerecsendiót és a sót.

A selymes, sima állag érdekében a legjobb, ha a tej, a tejszín és a vaj hőmérséklete nagyjából megegyezik. Tehát mindenképp hagyjuk kihűlni egy kicsit a vajat, mielőtt a hideg tejhez és tejszínhez keverjük.
Öntsük bele az összetépkedett kenyérdarabokat, és forgassuk át, hogy a keverék jól befedje.
Tegyük az egészet egy sütőedénybe, majd finoman nyomkodjuk meg a kenyérdarabokat, hogy még többet szívjanak magukba a keverékből.

Hagyjuk egy negyedórát ázni, majd tegyük a hűtőbe félórára.
Amint letelt az idő, szórjuk meg a barna cukorral, majd hagyjuk még 15 percet.
Tegyük a kenyérpudingot a sütőbe, és süssük 40-45 percig, vagy amíg aranybarnává válik.
A jó kenyérpuding titka azonban a mártásban rejlik, amellyel tálaljuk.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, először a vaníliakivonatot, a sót és a szódabikarbónát keverjük bele, majd a tejszínt.

Adjuk hozzá a barna cukrot, és addig keverjük, míg feloldódik.
Forraljuk fel a mártást, akkor jó, ha besűrűsödik.
Amint elkészült, tálalhatjuk a kenyérpudinggal.

Hogyan lehet még jobbá tenni?

Bátran adjunk a kenyérpudinghoz például:

  • ¾ bögre cseresznyét ás ¾ bögre csokoládét
  • ¾ bögre apróra vágott, aszalt sárgabarackot és ¾ bögre pirított mandulát
  • ¾ bögre aszalt áfonyát és ¾ bögre diót
  • vagy ¾ bögre apróra vágott, aszalt fügét és ¾ bögre pisztáciát

Élvezetes élményben lesz része!