Kiderült: ezeket a gyógynövényeket fogyasztjuk szívesen egy stresszes nap után

levendula
Vágólapra másolva!
A múlt héten megtudtuk, mely gyógynövényeket válasszuk egy stresszes nap után, és hogy akár finom limonádét is készíthetünk belőlük. Emellett isteni baracklekvárt és klasszikus nyári krémes desszertet készítettünk, illetve paradicsomot főztünk be télire. Az izgalmak azonban itt még nem értek véget, ugyanis kiderült, hogyan kell lefagyasztani télire a gyümölcsöket, hogy finomak maradjanak. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Hét nyugtató hatású gyógynövény egy stresszes napra

A gyógynövények nélkülözhetetlen részét képezik a hagyományos gyógyászatnak már évezredek óta. Egy stresszes nap után is bátran fordulhatunk hozzájuk segítségül, hiszen vannak közöttük olyanok, amelyek nyugtatóan hatnak az idegekre. Nézzük, melyek ezek a gyógynövények!

Így fagyasszuk le a zöldségeket és a gyümölcsöket, hogy télen is finomak legyenek

A fagyasztó feltalálása óta nagyon egyszerű megőrizni ételeinket télire. Hiszen a tavasz és a nyár, sőt még az ősz is tele van finomabbnál finomabb terményekkel, amelyekből néha túl sok is terem. Kár lenne hagyni kárba veszni őket, bátran fagyasszuk le frissen, esetleg, ha ételt készítünk belőle, akkor félkész vagy kész állapotban.

Forrás: Shutterstock

Ha megnézzük nagymamáink fagyasztóját, akkor azt látjuk, hogy bezacskózva vagy bedobozolva kerülnek bele az élelmiszerek. Nagyon praktikus például a vajas doboz, a tejfölös doboz vagy a joghurtos műanyag poharak is attól függően, mit akarunk lefagyasztani.

Ez lehet a legfinomabb baracklekvár, amit valaha kóstolt

Felejtsük el a régi mondást: „Amikor az élet citromot ad, készíts belőle limonádét." Ez a hónap a következőről szól: „Amikor az élet a kezedbe ad egy nagy tál barackot, készíts belőle vaníliás-barackos lekvárt!" Ez a legfinomabb baracklekvár, amit valaha kóstolt. Főleg a titkos hozzávaló miatt. Próbálja ki!

Megsütötték a világ legegészségesebb sütijét, ám a recept titkos

Gurpareet Bains, ismert szakácsa és táplálkozási szakember azt állítja, hogy megsütötte a világ legegészségesebb süteményét. Elmondása szerint a süti öt teljes adag gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, és meglehetősen finom.

Forrás: Shutterstock

A séf állítja, hogy tele van rosttal, csökkenti a koleszterinszintet, hozzájárul a szív egészségéhez és még a 2-es típusú cukorbetegséget is kezeli. Gurpareet Bains csodasüteményének receptjét teljes titok övezi. Annyit azonban tudunk, hogy diófélék, fűszerek, cukkini, tök, sárgarépa, áfonya és goji bogyó is van benne.

Klasszikus nyári krémes desszert Angliából 25 perc alatt

A fool egy könnyű angol desszert, amely tejszínből és friss gyümölcsből készül. Mivel az egresnek épp szezonja van, bátran felhasználhatjuk a receptben. De persze hamarosan érik a szeder is a kertben, úgyhogy ne tegyük túl messzire a receptet. Az egres fool habkönnyű, krémes, izgalmas finomság egy meleg napon, ha valami igazán egyedire vágyunk. Próbáljuk ki már ma ezt az angol klasszikust.

9 étel a világból, amely vérrel készül

Rengeteg furcsa étellel találkozhatunk szerte a világon: sült tarantula, grillezett rovarok, főtt birkafej és még sorolhatnánk. Ezek közül kétségtelenül a legfurábbak azok az ételek, amelyek vérrel készülnek. A vérfogyasztás sok országban része a kulináris történelemnek.

Forrás: Shutterstock

Gondoljunk csak a véres hurkára, amelyet itthon is szívesen fogyasztanak. Nézzük meg, milyen ételeket esznek a világ különböző tájain, amelynek fontos alapanyaga a vér.

Mi történik a testünkkel, ha rendszeresen eszünk brokkolit?

Noha a brokkoli sokaknak nem a kedvence, mégis érdemes beépíteni az étrendbe. Miért? A táplálkozási szakemberek szerint tele van tápanyagokkal és jótékony növényi vegyületekkel. Olyannyira egészséges, hogy összegyűjtöttük a legjobb tulajdonságait. Meg fog lepődni, hogy az a zöldség, amit jellemzően elkerül, mennyi jót tehet a testünkkel.

Így spóroljunk pénzt a konyhában

Az emberek különböző módszerekkel próbálnak pénzt megtakarítani. Például sétálnak ahelyett, hogy autóba ülnének, otthon készítik az ételeket, azt viszik a munkába, nem pedig vendéglátóhelyen esznek stb. Egy dolgot azonban sokan nem vesznek figyelembe: a pénz a konyhában is könnyen elfolyhat.

Forrás: Shutterstock

Ha nem tudjuk, hogyan kell az élelmiszereket megfelelően tárolni, hamarabb tönkre fognak menni. Pedig a megfelelő tárolással hosszabb ideig maradnak frissek, így biztosan nem kényszerülünk arra, hogy kidobjuk őket. Ha már látjuk, hogy kezdik elveszíteni a frissességüket, még akkor is készíthetünk belőlük desszertet vagy smoothie-t. Így nem lesz kidobott pénz.

Paradicsom befőzése télire tartósítószermentesen

Régen a nyár időszaka azt is jelentette, hogy amit csak lehetett, eltettek télire. Befőzés, lekvárkészítés, fagyasztás – a háziasszonyok csak úgy sürögtek-forogtak a konyhában. És milyen jó is volt télen is finom, házi alapanyagokból készített ételeket enni! A paradicsombefőzés bizony sok időt igényel, de télen hálásak leszünk magunknak, amiért végigcsináltuk.

Gyors reggelik a rohanós napokra - videó

Vannak olyan reggelek, amikor valahogy minden elúszik. A gyerekek is nyűgösek, nem találjuk a kulcsainkat, ebédet sem pakoltunk még be, és a reggelinek sincs se híre, se hamva. Az elúszott perceket már nem hozhatjuk vissza, de a maradék időnket még beoszthatjuk okosan. A reggelikészítésnek sem kell időigényesnek lennie.

Forrás: Shutterstock

Creme du barry: a krémes karfiolleves

A creme du barry valójában karfiolkrémlevest takar. Különlegessége, hogy gyorsan elkészíthető, ráadásul annyira krémes, hogy lágyan simogatja az ízlelőbimbóinkat. A francia leves hamar a kedvencünkké válik.

A tudomány megválaszolta a megválaszolhatatlannak tűnő kérdést a hot dogról

A tudomány megválaszolta a megválaszolhatatlannak hitt kérdést: Hány hot dogot tud megenni egy ember egyszerre egy evőversenyen? Szerintük ez a szám 84, tehát a jenlegi csúcstartónak van még hova fejlődnie.

Forrás: Shutterstock

Így spóroljunk helyet a hűtőben két egyszerű lépésben - videó

Úgy érzi, kevés a hely a hűtőben? Semmi gond! Itt egy nagyszerű konyhai trükk, amelyet már ma kipróbálhat! Csupán két egyszerű lépést kell követnie, és máris szabadul fel plusz hely a hűtőben. Nézze meg a videót, lesse el belőle a praktikát!

Hogyan készítsünk angol kenyérpudingot klasszikus módon?

Egyes történészek szerint az emberek már évszázadok óta készítenek kenyérpudingot, noha a receptet csak a 17. századi Angliában írták le. Szerencsére nem kell visszautaznunk az időben vagy régimódi írásos recepteket követnünk ahhoz, hogy belekóstolhassunk a klasszikus kenyérpudingba. Ez a recept a régi Angliát idézi.

Forrás: Shutterstock

Ribizlihab: a nyár legfinomabb desszertje 5 perc alatt

A nyárban nemcsak a napsütést és a meleget szeretjük, hanem azokat az ínycsiklandó gyümölcsöket is, amelyek végre leteremnek. Ilyen például a ribizli is, amelyből isteni finom ételeket készíthetünk. Vegyük ezt a könnyű ribizlihabot, amely percek alatt készen van, ráadásul isteni finom!

A 77 éves nagymama egy régi, kézzel írt recept alapján készített sütiket

A megörökölt recepteknek van egyfajta bájuk: nemcsak az érzelmi értékek miatt, hanem mert velük egy rövid időre visszarepülhetünk a múltba. Itt van például Pat Wilbanks és a mamasüti története Grúziából. Pat barátjának az unokája szeretett volna süteményeket készíteni, ezért Pathez fordult segítségért. Pat felvett a nőnek egy oktatóvideót arról, hogyan készül az úgynevezett mamasütemény.

Forrás: Shutterstock

Házi gumicukrot készítene zselatin nélkül, természetesen?

Az agaragarpor, amelyet vörös algából készítenek, a zselatin nélküli gumicukor kulcseleme. Természetesen zselés állagú, tökéletes zselatinpótló. A belőle készült gumicukor sokkal lágyabb, mint a megszokott bolti, de minden szempontból egészséges. Próbálja ki! Három receptet is mutatunk!

Mi mindenre jó egy jégkockatartó? - videó

Konyhai eszközeink olyan módokon lehetnek a segítségünkre, amire nem is számítunk. Vegyük például a jégkockatartót. Megmentésünkre siet, ha túl sok smoothie-t készítettünk, vagy ha tartósítani szeretnénk a fűszernövényeket. Ez azonban csak a kezdet! Nézze meg, mi mindenre jó a jégkockatartó!

A legfinomabb klasszikus sóskafőzelék egyszerűen

A sóskafőzelék friss sóskából a legfinomabb. Mindig a nagymamám jut róla eszembe, akinek gyakran könyörögtem gyerekként, hogy csináljon nekem. Alig bírtam ellenállni a frissen készült, meleg sóskafőzeléknek, képes voltam az egész tállal magamba dönteni a nap folyamán. Nem is csoda, hiszen képtelenség ellenállni neki.