Ez derült ki a magas fehérjetartalmú étrendről

Fekete bab – Szintén rostban gazdag, emellett káliumot és más vitaminokat is tartalmaz, amelyek segítik az érrendszer védelmét
Vágólapra másolva!
A The BMJ által közzétett tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú étrendek, különösen azok, amelyek növényi fehérjében bővelkednek, alacsonyabb halálozási kockázattal járnak. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a jelenlegi étkezési ajánlásokat is, amelyek a növényi fehérjék fogyasztására biztatják az embereket.
Vágólapra másolva!

A magas fehérjetartalmú étrend, különösen a növényi fehérjék fogyasztása (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék), összefügg a cukorbetegség,

a szívbetegség és a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Az amerikai kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják az állati és növényi fehérjék fogyasztása és a betegségek kialakulása, valamint a halálozási arányok közötti összefüggéseket. A 32 éves nyomonkövetési időszak alatt 715 128 embert figyeltek meg.

Forrás: Shutterstock

Az eredmények azt mutatják, hogy a magas növényifehérje-bevitel alacsonyabb halálozási kockázattal jár, mint az alacsony növényifehérje-bevitel. Azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak növényi fehérjét,

12%-kal kisebb valószínűséggel hunytak el szív- és érrendszeri betegségben.

Az állati fehérjével kapcsolatban nem volt szignifikáns összefüggés.

– mondják a kutatók.

Ugyanakkor több vizsgálatra van szükség a témában ahhoz, hogy biztos következtetésre juthassanak.