Ez derült ki a magas fehérjetartalmú étrendről

2020.07.27. 13:03

A The BMJ által közzétett tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú étrendek, különösen azok, amelyek növényi fehérjében bővelkednek, alacsonyabb halálozási kockázattal járnak. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a jelenlegi étkezési ajánlásokat is, amelyek a növényi fehérjék fogyasztására biztatják az embereket.

A magas fehérjetartalmú étrend, különösen a növényi fehérjék fogyasztása (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék), összefügg a cukorbetegség,

a szívbetegség és a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Az amerikai kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják az állati és növényi fehérjék fogyasztása és a betegségek kialakulása, valamint a halálozási arányok közötti összefüggéseket. A 32 éves nyomonkövetési időszak alatt 715 128 embert figyeltek meg.

Forrás: Shutterstock

Az eredmények azt mutatják, hogy a magas növényifehérje-bevitel alacsonyabb halálozási kockázattal jár, mint az alacsony növényifehérje-bevitel. Azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak növényi fehérjét,

12%-kal kisebb valószínűséggel hunytak el szív- és érrendszeri betegségben.

Az állati fehérjével kapcsolatban nem volt szignifikáns összefüggés.

A növényi fehérjebevitel viszonylag könnyen növelhető az állati eredetű fehérjék helyettesítésével. Ez nagy hatással lehet a hosszú élettartamra

– mondják a kutatók.

Ugyanakkor több vizsgálatra van szükség a témában ahhoz, hogy biztos következtetésre juthassanak.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: