A hajdúsági házi kenyér lett az év legjobb búzakenyere

Szent István-napi kenyér
Fülep Ádám és Fülep Zsolt az idei Szent István-napi kenyérrel, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerével az Országház erkélyén 2020. augusztus 4-én
Vágólapra másolva!
A Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit mutatták be tegnap a Parlamentben. Az idei év legjobb búzakenyerének, 2020. Szent István napi kenyerének a Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerét választotta az ötfős szakmai zsűri. Az ítészek a kétfordulós verseny keretében az Év Innovatív kenyerét is kiválasztották, mely a Hel Pékség Kft. Rozmaringos burgonyás kenyere lett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. A koronavírus-járvány okozta nehézségek közt is félszáz kenyeret neveztek a pékek,

ami jól mutatja elkötelezettségüket, jövőbe vetett hitüket, bizalmukat és nem utolsó sorban szakmaiságukat, hogy a kiszámíthatatlan időszakban is energiát fektettek termékfejlesztésre.

A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István-napi és nyolcat az Innovatív kategóriában. A verseny hagyományos kategóriája, az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér.

Fülep Ádám és Fülep Zsolt az idei Szent István-napi kenyérrel, a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyerével az Országház erkélyén 2020. augusztus 4-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegre.

A Szent István-napi kenyér címet idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere nyerte.

Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Szent István-napi kenyerüket, a Hajdúsági házi kenyeret.

– mondta Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde Kft. vezetője.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások, instagrambarát megjelenés és a legfontosabb, az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.

Az Év Innovatív kenyere a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos, burgonyás kenyere lett. A rozmaringos burgonyás cipó 48 órás lépcsős kovásszal készült, főtt burgonyával és friss rozmaringgal.

A cipónak a megszokottnál magasabb a víztartalma, aminek eredményeként a rozmaringnak is jobban tud érvényesülni az íze.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség. Mivel idén elmaradnak az augusztus 20-ai rendezvények, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre. A Magyar Pékszövetség ezért gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat,

vegyék fel kínálatukba 2020. Szent István-napi kenyerét, illetve 2020. Innovatív Kenyerét.

Azokkal a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent István-napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.