Ennyi cukros italt szabadna inni egy nap

dobozos üdítő
Vágólapra másolva!
Képzeljük el egy pillanatra a következő jelenetet: egy forró nyári napon épp hazaérünk a munkából, és azonnal a hűtő felé vesszük az irányt. Kivesszük belőle kedvenc, hűs üdítőnket, és nagyot kortyolunk belőle, hogy felfrissüljünk a kánikulában. Nem hangzik rosszul, ugye? Pedig a kutatók szerint valójában nagyon is az.
Vágólapra másolva!

Az American Heart Association Journalban publikált tanulmány szerint kaliforniai tudósok megállapították, hogy már napi egy pohár cukros üdítő rendszeres fogyasztása is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A cukros üdítők alatt az édesített vizeket, a hagyományos üdítőitalokat, cukrozott teákat és gyümölcsitalokat értik – kivéve a 100%-os gyümölcsleveleket.

A kutatás során 106 178 nőt figyeltek meg, akiknek átlagos életkora 52 év volt. Előzetesen nem diagnosztizáltak náluk sem cukorbetegséget, sem stroke-ot, sem kardiovaszkuláros betegségeket.

Egy kérdőív segítségével számoltak be arról, hogy milyen italokból és mennyit ittak a kísérlet során.

A folyamatos vizsgálatok alapján kiderült, hogy a több mint két évtized alatt sok nőnél alakult ki cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség.

Forrás: Shutterstock

Az eredmények alapján a kutatók megállapították:

  • Azoknál a nőknél, akik egy vagy több pohár cukros italt, például gyümölcslevet, üdítőket, édesített vizet vagy teát ittak naponta, 20%-kal növekedett a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ellenben azokkal a nőkkel, akik ritkán vagy soha nem ittak cukros italokat.
  • A cukros italok napi rendszeres fogyasztása 26%-kal növeli az artériák eltömődésének kockázatát.
  • Az érintettek 21%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek el agyvérzést.

Cheryl Anderson, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem professzora és a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta,

hogy a cukor többféle módon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A cukorfogyasztás növeli a vér glükózszintjét és az inzulinkoncentrációt. Ez növeli az étvágyat és elhízást okozhat, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Másrészt a vérben felhalmozódott cukor inzulinrezisztencihoz, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez, gyulladásos megbetegedésekhez és artériaszűkülethez is vezethet.