Gondolkodva állunk a dinnyehalom fölött, nézegetjük, kopogtatjuk, ráncoljuk a homlokunkat. Vajon melyik lesz a legfinomabb? Kezünkbe veszünk egyet, forgatjuk, vizslatjuk. Aztán jön a másik dinnye, azt is jól megnézzük. Sokszor azonban a tanácstalanság győz a szakértelem helyett, és inkább megvesszük azt, ami a kezünkbe került. Ezeket a tippeket követve azonban könnyen megtalálhatjuk a tökéletes görögdinnyét.

A dinnye érettségére lehet következtetni bizonyos jelekből, így elég csak ezeket megtanulnunk ahhoz, hogy kiválaszthassuk a kupacból az igazin érett, finom dinnyét.

Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyebár lepottyannak). Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget

– írja a Nébih.

Ám ne csak a dinnyét, hanem a tárolás módját is figyeljük!Forrás: Shutterstock

A csíkos héjú fajtáknál is nagyon könnyű dolgunk van. Mindössze a csíkokat kell figyelnünk! A világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Ütögetéssel és kopogtatással azonban csupán annyit állapíthatunk meg, hogy a belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma.

Ez a „technika" inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

Ám ne csak a dinnyét, hanem a tárolás módját is figyeljük. A kánikula és a tűző nap nem tesz jót a dinnyének, mert akár 45-50 fokra is felmelegedhet. Főleg, ha halomba rakva árulják. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék megnyomódhatnak, hamarabb romlásnak indulhatnak. Ezért ezeket a helyeket inkább kerüljük el.

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk! Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

Forrás: Nébih