Nyáron a nem megfelelően tárolt élelmiszerek gyakran okozhatnak hasmenést, amelynek a elggyakoribb oka a szalmonellafertőzés. Ezért a nagy melegben körültekintően oda kell figyelni ételeink megfelelő tárolására és hűtésére, kimondottan a húsok, leginkább a szárnyasok és a darált húsok esetében. Érdemes követnünk Dr. Torzsa Péter családorvos tanácsait.

Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – kezdi dr. Torzsa Péter családorvos.

Ugyanakkor a nyers tojást tartalmazó ételek és a tojástartalmú édességek – mint például tatár beefsteak, tiramisu, madártej, a házi majonézzel készülő ételek –, illetve a nyers zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak szalmonella-fertőzést.

Sőt, a szakember elárulja, hogy a hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyival is érdemes vigyázni. Alapszabály, hogy ha a fagylalt egyszer már megolvadt, nem szabad újrafagyasztani.

Forrás: Shutterstock

Melyek a szalmonellafertőzés tünetei?

A magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, a hányinger, a hányás, a vizes hasmenés, a köldök körüli hasi fájdalom, a gyengeség, a fáradékonyság. Ezek a tünetek a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek.

A hasmenés többnyire 3-7 napig, a lázas állapot 3-4 napig tart. A betegség lefolyása után az esetek 80 százalékában 4-5 hét után megszűnik a szalmonellabaktérium széklettel való ürítése is, a betegeknek csak 1-2 százaléka válik tartós hordozóvá

– magyarázza dr. Torzsa Péter.

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy baktériumok az élelmiszeren túl leggyakrabban vízzel vagy piszkos kéz által kerülnek a szervezetbe. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével,

tojással vagy akár a levágott állatok húsán kerül a külvilágba.

A betegség a higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő hűtésével megelőzhető, illetve az alapos sütés-főzés is elpusztítja a szalmonellabaktériumokat.

Mit tehetünk a fertőzés megelőzése érdekében?

Dr. Torzsa Péter családorvos erre is ad néhány hasznos tippet!

  • Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és akkor is, amikor befejeztük a nyersanyagok, főként a húsok előkészítését!
  • A megmaradt ételt minél előbb tegyük hűtőbe, mivel szobahőmérsékleten már néhány órányi tárolás hatására is elszaporodnak benne a kórokozók!
  • Felhasználás előtt az ételt újra forrósítsuk át, nem elég csak melegíteni!
  • A hűtőben mindig különítsük el a nyersanyagokat és a késztermékeket!
  • A szalmonellával fertőzött páciens ápolása esetén fontos az alapos kézfertőtlenítés is, a beteg pedig mindenképp kerülje az ételkészítést, nehogy másokat is megfertőzzön!