Itt a hosszú hétvége? Süt a nap odakint? Mire várunk még, vegyük elő a tárcsát! Sokaknak először a grill jut eszébe egy napsütötte délutánon, pedig a tárcsán is izgalmas finomságokat készíthetünk. Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom a csirkehús, és mi minden kerülhet még a tárcsára.

A tárcsa evolúciós fejlődése a mezőgazdaságig nyúlik vissza. Eredetileg ugyanis földművelésnél, szántás után használták a gazdák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne újragondolni, amit persze meg is tettünk. Így került a gasztronómia területére, és így lett az egyik legkedveltebb nyári elfoglaltságunk központi eszköze.

A használata nagyon egyszerű, ugyanis egy alapos tisztítás után már mehet is a tűz fölé. Készítsük elő a szalonnát és a kolbászt. Az előbbit szeleteljük fel és vágjuk be kakastaréjban, az utóbbit pedig karikázzuk fel.

Mi minden kerülhet a tárcsára? Kattintson a képre, galéria nyílik az alapanyagokkal!

Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Shutterstock

Tegyük a tárcsa szélére a kolbászt és a szalonnát, hagyjuk, hogy kifolyjon belőle a zsír. A sütést az előkészített zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdjük, épp, mint a grillnél, és csak utána a húsokkal. Mártsuk az alapanyagokat a zsírba, azután húzzuk a tárcsa szélére.

Időnként mártsuk bele újra, és húzzuk ki megint a szélére. Addig tegyünk így, amíg minden alapanyag jól átsült.

A zöldségek után jöhetnek a húsok, amelyeket előzőleg befűszerezhetünk vagy bepácolhatunk ízlés szerint. A pácokhoz használhatunk friss fűszernövényeket a húsoknak megfelelően: csirkéhez kakukkfüvet, sertéshez majorannát, bárányhoz pedig rozmaringot.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Sörben sült csirke tárcsán

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb
  • 6 evőkanál barbecue-szósz
  • 1 doboz vagy üveg barna sör
  • só és bors
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 vöröshagyma

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a szószt, 1 teáskanál sót és borsot, majd a fokhagymát összetörve.
Áztassuk bele a csirkecombokat legalább 1 órára.
Amint letelt az idő, tegyünk szalonnát a tárcsára, hagyjuk kifolyni a zsírját. Kezdjük el megsütni benne a hagymát, aztán a combokat.
Amint elkezd átsülni, öntsük hozzá a sör felét, majd néhány perc után öntsük hozzá a másik felét is.
Amint a hagyma elkészült, szedjük ki.
Fedjük le a tárcsát, hagyjuk sülni a húst.
Tálaljuk sült krumplival vagy sült répával.