A rizsfelfújt mindig a gyermekkoromat idézi fel bennem. Emlékszem, mennyire vártam, hogy ez legyen az ebéd az iskolában, de sajnos csak nagyon ritkán készítették. Nem úgy, mint az édesanyám, akitől gyakran kértem, hogy csináljon! Ahogy az lenni szokott, az „anya légyszi!" nagyon jól bevált nála is. Ilyenkor mindig együtt fogtunk neki ennek az örök finomságnak. Manapság pedig már magamnak készítem anyu receptje alapján. Hiába csinálok mindent ugyanúgy, hiába lesz isteni a végeredmény, azért egy valami mégis mindig hiányzik belőle: az anyai szeretet.

RizsfelfújtForrás: Szende Gabriella

Finom puha rizsfelfújt

Hozzávalók:

  • 350 g rizs
  • 200 ml víz
  • 800 ml tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 170 g nádcukor vagy barna cukor
  • 100 g vaj
  • 200 ml tejföl vagy tejszín
  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • lekvár vagy szörp a tálaláshoz

Elkészítés:

Mossuk meg a rizst, majd öntsük egy nagy edénybe.
Öntsük hozzá a vizet, a tejet, a vaníliarudat, szórjuk bele a sót és főzzük puhára a rizst.
Amint elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
Szedjük ketté a tojást, a sárgáját keverjük össze a cukorral. A rizzsel főzött vaníliarudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét és keverjük hozzá.
Keverjük el benne a tejfölt vagy a tejszínt és a vajat megolvasztva. Amikor elég krémes, akkor jó.
A tojásfehérjét verjük kenyér habbá, majd tegyük félre.
Amint a rizs kihűlt, öntsük hozzá a tojásos krémet, dolgozzuk össze.
Forgassuk el benne a habot is.
Kenjünk ki vajjal egy jénaitálat, öntsük bele a keveréket és süssük 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet, vagy amíg aranybarna lesz.
Tálaljuk lekvárral vagy szörppel meglocsolva, fahéjjal megszórva.